Svet

Brazilski predsednik odbio da šalje municiju Ukrajini: Neću da se kačim sa Rusima

Nemačka je od Brazila tražila da pošalje municiju za tenkove "leopard 1" i to vrednu 4,9 miliona dolara, ali je brazilski predsednik Luiz Ignjasio Lula da Silva to odbio
Brazilski predsednik odbio da šalje municiju Ukrajini: Neću da se kačim sa RusimaGetty © Ingo Roesler

Predsednik Brazila Luiz Ignjasio Lula da Silva odbio je zahtev nemačke vlade za isporuku municije za tenkove "leopard", jer ne želi da dođe u sukob sa Rusijom.

"Lula je stavio veto na isporuke municije iz Brazila za tenkove u Ukrajini. Predsednik je odbio zahtev Berlina da bi sačuvao neutralnost i kako ne bi provocirao Ruse", prenose RIA Novosti.

Kako prenose brazilski mediji, odluka Brazila da odbije zahtev Berlina doneta je pre nedelju dana, na sastanku brazilskog predsednika i ministra odbrane te zemlje.

U pitanju je nabavka serije municije za tenkove "leopard 1" u vrednosti od oko 4,9 miliona dolara. Brazilska vojska poseduje 261 tenk "leopard 1" i za njih proizvodi municiju. 

Postoji mogućnost da je ovaj zahtev Berlina da Brazil isporuči municiju za tenkove, povezan sa slanjem municije Kijevu.

Brazil podržava politiku neutralnosti iz ekonomskih razloga, a predsednik ove zemlje, nekoliko puta je isticao da bi sukob između Rusije i Ukrajine trebao da se reši dijalogom.

Nemačka vlada je, nakon višednevnih pritisaka, pristala da Kijevu pošalje tenkove "leopard 2", a prema rečima nemačkog ministra odbrane, tenkovi bi trebali da stignu u Ukrajinu do marta.  

Isporuku tenkova za Ukrajinu, istog dana najavio je i američki predsednik Džo Bajden, dok je visoki zvaničnik američke administracije naveo da će za isporuku oružja Ukrajini biti potrebni meseci.

Podsetimo, ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov, upozorio je ranije da će sve pošiljke koje sadrže vojnu opremu za pomoć Ukrajini, postati legitimna meta ruskih snaga.

image