Svet

Finska optužila Rusiju za spaljivanje Kurana; Zaharova: Havisto je ruski agent

Posle spaljivanja Kurana ispred Turske ambasade u Švedskoj, zaustavljen je proces pristupanja te države u NATO
Finska optužila Rusiju za spaljivanje Kurana; Zaharova: Havisto je ruski agentwww.globallookpress.com © Kicki Nilsson/Tt

Dok Turska upozorava svoje građane na moguće islamofobne napade u SAD i Evropi, a Švedska paralelno svojim državljanima ukazuje na moguće terorističke napade u Turskoj, sve posle spaljivanja Kurana, finski ministar u čitavu priču upliće, ni manje ni više nego Rusiju.

Naime, ministar spoljnih poslova Finske, Peka Havisto, nagovestio je da bi Rusija mogla da bude umešana u prošlonedeljni protest sa spaljivanjem Kurana, kojim je zaustavljen proces pristupanja te države u NATO.

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova reagovala je na ove optužbe, rekavši da bi volela da razume kako Helsinki tumači ponašanje švedskih kolega koji tvrde da je spaljivanje Kurana sloboda izražavanja.

"Ruski hakeri su prekopali arhive CIA i pronašli dokaze o 'određenim vezama' Peke Havista sa Rusijom. Postoje sumnje da se nije radilo samo o rukovanju sa Sergejem Lavrovom, već o ritualnoj akciji, čiju svrhu finske specijalne službe tek treba da razjasne tokom 'istrage'. A volela bih da razumem kako Helsinki tumači ponašanje švedskih kolega koji tvrde da je spaljivanje Kurana sloboda izražavanja", napisala je Zaharova na Telegram kanalu.

Ona je upitala da li to znači da finsko Ministarstvo spoljnih poslova sumnjiči Stokholm za proruske simpatije?

"Odvratno je gledati kako zapadnjaci pokušavaju da sastave reč 'ekskluzivnost' od fragmenata sopstvenih vrednosti", poručila je.

Rasmus Paludan, ekstremno desničarski aktivista sa dvojnim, danskim i švedskim državljanstvom, naime, spalio je svetu knjigu islama u centru Stokholma, što je navelo turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana da povuče podršku Švedske za ulazak u Severnoatlantski savez.

Paludanove potencijalne veze sa Rusijom su "istražene i pronađene u njegovoj blizini", rekao je Finac Peka Havisto u intervjuu za finsku televiziju u subotu, prenosi Blumberg.

"Postavlja se pitanje da li neka treća strana želi da pomrsi konce, na primer Rusija, ili neka druga strana koja se protivi članstvu Švedske u NATO i želi da isprovocira reakciju. Ovo je neoprostivo", rekao je Havisto.

Švedska vlada nije javno komentarisala bilo kakvu vezu između Paludana i Rusije, ali je premijer Ulf Kristerson ove nedelje primetio "snage" koje možda žele da drže naciju podalje od vojne ALijanse.

"I u Švedskoj i van nje postoje snage koje žele da ometaju članstvo Švedske u NATO. U tom kontekstu moramo da pronađemo provokatore koji žele da pogoršaju odnose Švedske sa drugim zemljama", rekao je Kristerson. 

Švedski mediji su izvestili da je Paludanovu dozvolu za demonstracije platio Čang Frik, novinar i aktivista koji je navodno radio kao slobodni novinar za Ruptli, podružnicu ruskog državnog medija RT. Frik je negirao veze sa ruskom državom.

Paludan je pre događaja rekao za populistički desničarski sajt da je njegov cilj promovisanje slobode izražavanja. On je osuđen za rasizam i klevetu u Danskoj i stekao je reputaciju kroz niz akcija spaljivanja Kurana, što je prošle godine dovelo do protesta i nereda u švedskim predgrađima gde su mnogi stanovnici muslimani.

image
VV inauguration
banner