Svet

Bila Gejtsa nasekirale teorije zavere - žalio se i tehnološkim kompanijama

Milijarder je deo svog bogatstva uložio u borbu protiv pandemije i sve vreme bio glasnogovornik u korist vakcinacije
Bila Gejtsa nasekirale teorije zavere - žalio se i tehnološkim kompanijama© Tanjug/AP Photo/Aaron Favila

Suosnivač "Majkrosofta" Bil Gejts rekao je "Ej-Bi-Si njuzu" da se tehnološkim kompanijama žalio na  teorije zavere koje se u virtuelnom svetu šire o njemu nakon pandemije kovida 19.

Nasekiralo ga je to što društvenim medijima kruže priče da je vakcine protiv korona virusa koristio da kontroliše ljude, pa čak i da mu je namera bila da pelcujući ljude zapravo u njih ugradi mikročipove. Uz to, ima i onih koji ga optužuju čak i za pravljenje virusa u tajnoj laboratoriji, kao deo projekta globalnih elita za smanjenje broja ljudi na svetu.

Njegova "Fondacija Bila i Melinde Gejts", naime je, prema pisanju "Ej- Bi-Si njuza", za borbu protiv pandemije Svetskoj zdravstvenoj organizaciji dala mnogo više novca od bilo koje države sem Nemačke, a pritom je ovaj bogataš sve vreme bio i jedan od glavnih glasnogovornika u korist vakcinacije.

"Možda bi trebalo još više da se žalim, ali svakako ukazujem na objavljivanje lažnih priča, ili čak na ljude koji ističu neku vrstu glupih dezinformacija", rekao je Gejts koji se do sada, obično smejao na tvrdnje pojedinaca o njegovoj želji da kontroliše čovečanstvo.

Preduzetnik koga ovaj medij naziva "filantropom milijarderom", prigovara još i da širenje "teorija" o njegovoj umešanosti u globalnu kampanju vakcinacije pojačavaju i tradicionalni mediji.

Ali, uprkos tome što tvrdi da se na internetu šire dezinformacije, Gejts kaže da je optimista kada je reč o budućnosti društvenih medija.

"Dolazi nam generacija koja će, nadamo se, biti kreativna u vezi sa društvenim medijima", rekao je on.

Presela mu večera s Epstajnom

Gejts je upitan i o svojim vezama sa bogatim finansijerom Džefrijem Epstajnom, osuđenim seksualnim prestupnikom koji se ubio u zatvoru 2019. godine.

"Vraćate se daleko u prošlost. Ali ja vam po stoti put kažem da nije trebalo da večeram s njim", rekao je Gejts o druženju sa Epstajnom, koga su tokom decenija povezivali sa brojnim bogatašima poput Bila Klintona, Donalda Trampa i princa Endrua.

Protiv Gejtsovog i Epstajnovog prijateljstva bunila se i bivša žena ovog milijardera, Melinda Frenč Gejts, koja je nakon razvoda tvrdila da je mužu govorila protiv tog druženja i Epstajna opisala kao "personifikaciju zla".

 

 

image
VV inauguration
banner