Svet

Kina traži ukidanje američkih sankcija Siriji nakon katastrofalnog zemljotresa

SAD kategorično odbijaju da suspenduju restriktivne mere, smatraju da bi to bilo "kontraproduktivno"
Kina traži ukidanje američkih sankcija Siriji nakon katastrofalnog zemljotresawww.globallookpress.com © Anas Alkharboutli

Američke sankcije protiv Sirije sprečavaju slanje pomoći Damasku nakon katastrofalnog zemljotresa koji je u toj zemlji i obližnjoj Turskoj odneo više od 15.000 života, rečeno je u kineskom ministarstvu spoljnih poslova.

Peking je pozvao Vašington da ukine sankcije protiv Sirije i "otvori vrata za humanitarnu pomoć".

Portparol ministarstva spoljnih poslova Kine Mao Ning rekla je da SAD imaju dugu istoriju intervenisanja u Siriji, kao i da su njihove akcije imale teške posledice za prosečne građane.

"Katastrofalan zemljotres i godine rata i nestabilnosti dovele su do užasne humanitarne krize u Siriji", rekla je ona i dodala da su "česti vojni udari američkih snaga i stroge ekonomske sankcije odnele život mnogih Sirijaca i otežale im egzistenciju".

Pojedine humanitarne organizacije, poput Sirijskog arapskog crvenog polumeseca (SARC) i Arapsko-američkog komiteta protiv diskriminacije pozvali su SAD da ukinu sankcije nakon zemljotresa. Prema aktuelnim informacijama, u Turskoj je poginulo najmanje 12,800 ljudi dok je više od 62.000 povređeno, dok je u Siriji bez života ostalo oko 3.500 ljudi, a više hiljada njih je povređeno.

"Proces evakuacije i spasilačke operacije su ograničeni zbog prepreka koje su rezultat strogih sankcija. Imamo nestašice teških mašina i potrebna je oprema za raščišćavanje ruševina", rekao je predsednik SARC-a Haled Hbubati, dodajući da američke sankcije stvaraju najveće prepreke za dolazak pomoći.

Vašington je kategorički odbio da razmotri mogućnost ublažavanja sankcija, dok su u Stejt departmentu rekli da bi takav potez bio "kontraproduktivan", tvrdeći da je sirijska vlada "terorisala" sopstveno stanovništvo tokom građanskog rata u toj zemlji.

Portparol kineskog ministarstva osudila je operacije SAD u Siriji i naglasila da američke snage kradu sirijske energente u alarmantnim količinama.

"Američke trupe nastavljaju da zauzimaju glavne regione za proizvodnju nafte u Siriji. Oni su opljačkali više od 80 odsto sirijske proizvodnje nafte i prokrijumčarili i spalili sirijske zalihe žita. Sve ovo dodatno pogoršava humanitarnu krizu u Siriji", nastavila je ona.

Iako je Damask u više navrata osuđivao američko vojno prisustvo i zahtevao okončanje onoga što smatra nelegalnom okupacijom svoje suverene teritorije, Vašington je odbio da povuče svoje snage iz te države.

Oko 1.000 američkih vojnika i dalje deluje u oblastima bogatim naftom na severoistoku Sirije koje kontrolišu Kurdi, kao i na njenoj južnoj pograničnoj oblasti, gde sarađuju sa arapskim pobunjeničkim snagama.

image
VV inauguration
banner