Svet

Bajden danas iznosi detalje o oborenim balonima, zvaničnici veruju da je jedan leteo ka Havajima

Kongres trebalo da razmotri mogućnost postavljanja transpondera na meteorološke balone koji lete na velikim visinama kako bi se olakšalo američkoj vojsci da uoči moguće pretnje, smatra senator Mark Keli
Bajden danas iznosi detalje o oborenim balonima, zvaničnici veruju da je jedan leteo ka Havajima© Tanjug/FBI via AP, File

Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Džozef Bajden trebalo bi danas da iznese detalje o američkom obaranju kineskog balona i još tri objekta na velikim visinama, rekla su dva dobro obaveštena neimenovana izvora, a preneo je Rojters.

Ne zna se tačno vreme kada će se Bajden obratiti jer treba i da obavi pregled u bolnici "Valter Rid".

Zvaničnici Sjedinjenih Američkih Država veruju da je balon koji je oboren iznad Južne Karoline 4. februara išao ka Guamu i Havajima, ali je promenio pravac kretanja zbog vetrova, rekao je izvor iz državnih struktura koji nije želeo da bude imenovan.

Balon je prema tvrdnjama SAD kineski špijunski balon za nadzor, dok Peking tvrdi da se radilo o civilnoj letelici za meteorološke potrebe. "Vašington post" objavio je da je američka vojska pratila balon od njegovog poletanja sa ostrva Hajnan blizu kineske južne obale.

Iz vojnih krugova u ponedeljak je saopšteno da su izvukli kritičnu elektroniku iz balona, kao i velike delove same letelice.

Senator Mark Keli izjavio je da bi Kongres trebalo da razmotri mogućnost postavljanja transpondera na meteorološke balone koji lete na velikim visinama kako bi se olakšalo američkoj vojsci da uoči moguće pretnje.

"Sa transponderima ćemo umnogome olakšati vojsci. Ne želimo da ispaljujemo projektile na Nasin meteorološki balon", rekao je senator iz redova demokrata u intervjuu za Rojters.

image