Svet

Prva francuska oklopna vozila krenula u Ukrajinu

Četrnaest oklopnih vozila AMX-10RC biće poslata u naredna dva meseca
Prva francuska oklopna vozila krenula u UkrajinuGetty © Joern Haufe

Prvih 14 francuskih oklopnih vozila AMX-10RC poslati su u Ukrajinu, preneo je francuski portal "Forses operasion", pozivajući se na izvore iz vojske.

"Četrnaest oklopnih vozila AMX-10RC poslato je u Ukrajinu, u skladu sa obećanjem koje je Ministarstvo odbrane dalo - da će oni ukrajinskoj vojsci biti obezbeđeni u naredna dva meseca", preneo je francuski portal.

Francuski ministar odbrane Sebastijen Lekronu rekao je prošlog meseca da će ta oklopna vozila Ukrajini biti isporučena tokom februara, ali "iz bezbednosnih razloga" nije precizirao koliko će ih tačno biti poslato.

Rečeno je i da će "tih 14 oklopnih vozila biti prvi od više desetina koji su obećani Ukrajini", kao i da se ukrajinski vojnici koji bi njima trebalo da upravljaju već nekoliko nedelja nalaze na obuci u Francuskoj.

Pariz je Kijevu već poslao šest artiljerijskih sistema TRF1, kao i dva protivvazdušna sistema "krotale". Pored toga, Francuska je Ukrajini poslala i antitenkovske sisteme i mine, transportere, uniforme, gorivo i municiju.

Francusko ministarstvo spoljnih poslova nedavno je objavilo da ta zemlja planira da Ukrajini pošalje još 12 artiljerijskih sistema "Cezar".

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov nedavno je izjavio da će svaki komad naoružanja koji Zapad bude poslao Ukrajini biti "legitimna meta" za Rusiju.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov dodao je da slanje naoružanja Kijevu neće doprineti uspehu rusko-ukrajisnkih pregovora.

image