Svet

Makron: Ne želim potpuni poraz Rusije; Zaharova: I te kako žele naš krah

Stav Francuske nikada nije bio da Rusiju treba slomiti, poručio predsednik te zemlje
Makron: Ne želim potpuni poraz Rusije; Zaharova: I te kako žele naš krah© Tanjug/Sven Hoppe/dpa via AP

Francuska želi da Rusija bude poražena u Ukrajini, ali ne želi da je "slomi", poručio je francuski predsednik Emanuel Makron.

"Ne mislim, kao neki ljudi, da moramo težiti totalnom porazu Rusije, napadajući Rusiju na njenom tlu. Ti posmatrači žele, pre svega, da slome Rusiju. To nikada nije bio stav Francuske i nikada neće biti naš stav", rekao je Makron u intervjuu listu "Žurnal di dimanš".

Govoreći o "posmatračima", predsednik Francuske je mislio na zemlje istočne Evrope (članice NATO-a i EU), ukazuje list i podseća da je Makron ranije poručio da "Rusija ne sme biti ponižena".

"Nijedna strana ne može u potpunosti da pobedi", rekao je Makron.  

Naveo je da treba učiniti sve da se Vladimir Putin dovede za pregovarački sto, ali tek kada Ukrajina, uz veliku pomoć Zapada, bude u dovoljno jakoj poziciji da iznese svoje zahteve.

Makron zapravo smatra da Rusiju treba povrediti, ali da se to ne doživljava kao osveta, piše "Žurnal di dimanš".

Kada je reč o poziciji Evrope, francuski predsednik je istakao da se on protivi "neokolonijalnoj Rusiji", ali i mogućim hegemonističkim pretenzijama NATO-a.

"Mi, Evropljani, moramo da izgradimo evropski suverenitet koji će jedini obezbediti našu nezavisnost i našu bezbednost", poručio je Makron.

Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova poručila je Makronu da Francuska nije počela sa njim i da se Napoleonovi posmrtni ostaci čuvaju u centru Pariza, kako ni Rusija, ni Francuska ne bi zaboravile tu lekciju iz istorije. 

Podsetila je i na činjenicu da je Francuska članica NATO-a.

"Alijansa je u svim dokumentima definisala Rusiju kao protivnika. Pariz se možda opirao, ali nije mogao ništa da učini i saglasan je sa Alijansom", navela je ruska zvaničnica.

Prema njenim rečima, snabdevanje oružjem i izjave da je pobeda Rusije nedopustiva ne ostavljaju prostora da se izvede nikakav drugi logičan zaključak osim jednog – "Žele naš krah. I tek kako ga žele".

"Setite se svega ovoga kada vam budu govorili o prijateljstvu i planu ujedinjenja", poručila je Zaharova.

Ona je istakla da je Makron na Minhenskoj konferenciji otvoreno priznao da se Zapad svih ovih godina, ne samo mešao u unutrašnje poslove Rusije, već je pokušavao i da promeni vlast.

"Konstantno se trpao i predstavljao kao sagovornik, znajući da je protiv Rusije pokrenuta kampanja za promenu vlasti. Šarmantno", napisala je na Telegramu.

Francuski predsednik je rekao da mu je nezamislivo da neko govori o promeni vlasti u Rusiji.

"Uvek se pitam koji režim ćemo promeniti? Koje rukovodstvo? Jer u poslednjoj deceniji je bilo mnogo pokušaja da se režim promeni i svi su se završili neuspehom", priznao je Makron.

image