Svet

Bajden napustio Kijev: Obećao vojnu pomoć od 500 miliona dolara i HIMARS raketne sisteme (VIDEO)

Američki predsednik poručio da ne želi da postoje sumnje u podršku SAD Ukrajini i da je 50 zemalja širom sveta pomoglo Kijevu da se odbrani
Bajden napustio Kijev: Obećao vojnu pomoć od 500 miliona dolara i  HIMARS raketne sisteme (VIDEO)© Tanjug/AP Photo/Evan Vucci

Američki predsednik Džozef Bajden neočekivano je posetio Kijev gde se sastao sa ukrajinskim predsednikom Vladimirom Zelenskim, kojem je obećao da će Ukrajina dobiti novi paket vojne pomoći od 500 miliona dolara i raketne sisteme HIMARS, prenose ukrajinski mediji.

Bajden je rekao da ne želi da postoje bilo kakve sumnje u podršku SAD Ukrajini i da je 50 zemalja širom sveta pomoglo Kijevu.

"Ujedinili smo zemlje pod jednom zastavom protiv Rusije. Zajedno smo isporučili 700 tenkova, hiljade borbenih vozila, hiljadu artiljerijskih sistema, više od dva miliona municije, 50 MLRS i PVO sistema. Sve za zaštitu Ukrajine. Ali to nije ništa u poređenju sa milijardama dolara koje smo danas objavili", poručio je Bajden".

On je ocenio je da godinu dana nakon počeka Specijalne vojne operacije, "Putinov osvajački rat propada".

"Predsednik Rusije Vladimir Putin je mislio da je Ukrajina slaba, a da je Zapad podeljen. Mislio je da će biti uporniji od nas, ali ne verujem da sada tako misli. Apsolutno nije bio u pravu. Godinu dana kasnije, dokazi su ovde u ovoj sobi, gde stojimo zajedno", rekao je Bajden tokom zajedničke konferencije sa Zelenskim.

Kako navodi Si-En-En, Bajdenova poseta je, koja je prva od početka Specijalne vojne operacije, simbolična, sa namerom da se pokaže dugoročna američka podrška ukrajinskom narodu.

Bajden se prisetio i kako su on i Zelenski tada razgovarali telefonom "kada su ruski avioni bili u vazduhu, a tenkovi prelazili ukrajinsku granicu".

"Vladimire, sećam se, rekli ste mi da možete čuti eksplozije u pozadini, to nikad neću zaboraviti", rekao je Bajden obraćajući se ukrajinskom kolegi.

Američki predsednik je istakao da je tada Zelenski izjavio da će se svet promeniti i da mu je poručio da okupi svetske lidere i traži pomoć za Ukrajinu.

"Rekli ste mi da niste sigurni da ćemo moći uopšte da pričamo opet. Te mračne noći pre godinu dana, svet se bukvalno pripremao za pad Kijeva, a možda čak i za kraj Ukrajine", napomenuo je Bajden.

Američki predsednik izjavio je da je godinu dana kasnije, Kijev opstao.

"Ukrajina stoji čvrsto. Demokratija takođe. Amerikanci su uz vas i svet je uz vas", izjavio je Bajden i dodao da mu je Kijev u srcu.

Bajden je u Kijevu proveo oko pet sati, a otišao je u ranim popodnevnim časovima.

Zelenski: Bajdenova poseta najvažnija u istoriji odnosa SAD i Ukrajine

Zelenski  je Bajdenovu posetu nazvao "najvažnijom u istoriji odnosa između SAD i Ukrajine, dodavši da su razgovori bili izuzetno važni i korisni".

"Rezultati ovih pregovora videće se na bojnom polju", rekao je ukrajinski predsednik.

Sastanak je održan u Mihajlovskom saboru u centru grada koji je od jutros zatvoren za saobraćaj.

Sa Bajdenom je u Kijev stigao i savetnik za nacionalnu bezbednost Džon Saliven.

Ambasador Ukrajine u Izraelu Jevgen Kornijčuk rekao je da je izraelska parlamentarna delegacija stigla u Kijev, na čelu sa šefom Odbora za odbranu i međunarodnu politiku.

Dolazak delegacije u Kijev potvrdio je ambasador Izraela u Ukrajini Majkl Brodski, koji je objavio sliku na Tviteru.

U međuvremenu, u celoj Ukrajini je objavljena vazdušna opasnost.

image