Svet

Vang Ji u Budimpešti pre odlaska u Moskvu

Mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto ocenio da je ekonomija ove zemlje značajno profitirala od strateške saradnje sa Kinom
Vang Ji u Budimpešti pre odlaska u Moskvu© foto Ministarstvo spoljnih poslova Mađarske

Kina i Mađarska su spremne da razgovaraju zajedno sa ostalim zemljama u cilju zaustavljanja neprijateljstava u svetu, izjavio je danas u Budimpešti direktor Kancelarije za spoljne poslove Centralnog komiteta Komunističke partije Kine Vang Ji.

"Kina i Mađarska su miroljubive zemlje, stoga mi je drago što smo se ponovosreli. Volimo da radimo zajedno i pomognemo da se u svetu okončaju neprijateljstva što pre", kazao je Vang, koji se u Budimpešti sastao sa šefom mađarske diplomatije Peterom Sijartom, uoči puta u Moskvu, prenosi Rojters.

Sijarto je ocenio nakon sastanka sa Vangom, da je mađarska ekonomija "znatno profitirala" od zajedničke strateške saradnje sa Kinom tokom prethodnih godina i  istakao da je saradnja sa Kinom bila "apsolutno neophodna" za Mađarsku, koja je tako izlazila iz kriza jača pre nego što je upadala u njih, prenela je agencija MTI.

On je podsetio da je Mađarska imala mogućnost da kupuje vakcine i medicinsku opremu od Kine, u vreme dok je "cela Evropa čekala na vakcine".

"Ovo je pomoglo Mađarskoj da spasi živote hiljadama ljudi", rekao je Sijarto.

Mađarski ministar je rekao da je ta zemlja uspela da održi rast BDP uprkos problemima, a u tom procesu su pomogle i sve veće kineske investicije.

"Prošle godine smo imali najveću kinesku investiciju u Mađarskoj, u godini koja je bila crna za svetsku ekonomiju", poručio je Sijarto.

image