Svet

Peking objavio dokument o globalnom konceptu bezbednosti: Ne dolivajte ulje na vatru

U dokumentu se čvrsto podržava struktura upravljanja bezbednošću u čijem je centru UN i podržavaju se napori da se spreči rat
Peking objavio dokument o globalnom konceptu bezbednosti: Ne dolivajte ulje na vatruwww.globallookpress.com © Zhang Chenlin

U nuklearnom ratu se ne može pobediti i nikada se ne sme ni voditi, objavila je Kina u Konceptu Globalne bezbednosne inicijative koji je objavila u utorak usred rastućih rizika i izazova sa kojima se svet danas suočava.

Kineski ministar spoljnih poslova Ćin Gang rekao je na forumu u utorak u Pekingu da je Kina zvanično objavila koncept dokumenta Globalne bezbednosne inicijative, u kojem se u potpunosti razrađuju ideje i principi, pojašnjavaju se mehanizmi saradnje i naglašavaju kineske odgovornosti i čvrsta rešenost da se zaštiti svetski mir, navodeći 20 glavnih pravaca saradnje, objavio je "Global tajms".

U dokumentu se čvrsto podržava struktura upravljanja bezbednošću u čijem je centru UN i podržavaju napori da se spreči rat, da se bude predvodnik u posleratnoj obnovi, pozivajući velike zemlje da igraju vodeću ulogu u pitanjima globalne bezbednosti, da odbace hegemoniju i da izgrade mirnu koegzistenciju, obezbeđujući stabilne i uravnotežene odnose između velikih zemalja, rekao je Ćin.

Dokument uključuje nekoliko ključnih koncepata i principa, uključujući ostanak posvećenosti viziji zajedničke, sveobuhvatne, kooperativne i održive bezbednosti, poštovanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta svih zemalja i poštovanje ciljeva i principa Povelje UN, uzimajući u obzir legitimne bezbednosne brige svih zemalja.

Takođe je naglašeno da zemlje treba da ostanu posvećene mirnom rešavanju razlika i sporova između zemalja kroz dijalog i konsultacije, održavajući bezbednost i u tradicionalnim i netradicionalnim domenima.

Inicijativa predstavlja osnovnu ideju koja naglašava ljudsku zajednicu sa zajedničkom budućnošću, koju je pozdravilo i podržalo više od 80 zemalja i regiona, rekao je Kin.

Da bi ostvarila ovu viziju, Kina će održavati susrete na visokom nivou u vezi sa inicijativom i pozvati različite strane da razgovaraju o bezbednosnim pitanjima, što nije privilegija nekoliko odabranih zemalja, rekao je kineski ministar spoljnih poslova.

"Dokument je otvoren i inkluzivan, i ako bi se bilo koja zemlja pridružila inicijativi i iskreno želi da zaštiti svetski mir, mi ćemo to podržati", rekao je Ćin.

Kao deo koncepta dokumenta, Kina poziva sve zemlje da praktikuju istinski multilateralizam, odupirući se hladnoratovskom mentalitetu, unilateralizmu, blokovskoj konfrontaciji i hegemonizmu. Zemlje treba da čvrsto podržavaju konsenzus da se u nuklearnom ratu ne može pobediti i da se nikada ne sme voditi, te da se promovišu političko rešenje međunarodnih i regionalnih žarišta.

"Prošlo je godinu dana otkako je ukrajinska kriza eskalirala na svestrani način, a situacija je privukla međunarodnu pažnju. Kineska strana je duboko zabrinuta zbog eskalacije sukoba i potencijala da razvoj događaja izmakne kontroli", rekao je Ćin.

Od izbijanja krize, pozicija Kine je uvek bila zasnovana na ispravnom i pogrešnom i pridržavala se objektivnosti i pravičnosti.

"Kineski predsednik Si Đinping izneo je četiri obavezna, četiri zajednička dobra i tri tačke razmišljanja, koje su odigrale odgovornu i konstruktivnu ulogu u ublažavanju situacije i rešavanju krize", rekao je Ćin.

Kineska mudrost

Kina će nastaviti da promoviše mirovne pregovore, davati kinesku mudrost za sveobuhvatno rešenje ukrajinskog pitanja i raditi sa međunarodnom zajednicom na promovisanju dijaloga i konsultacija kako bi se odgovorilo na zabrinutost svih strana u traženju zajedničke bezbednosti, rekao je Ćin.

"Istovremeno, apelujemo na relevantne zemlje da odmah prestanu da dolivaju ulje na vatru, prestanu da okrivljuju Kinu i prestanu da provociraju situaciju korišćenjem referenci poput 'Ukrajina danas, Tajvan sutra'", rekao je kineski zvaničnik.

Tokom govora, Ćin je takođe napomenuo da se razvoj Kine ne može odvojiti od stabilnog međunarodnog okruženja. Slično, bez bezbednosti Kine, neće biti globalne bezbednosti.

"Spoljno potiskivanje i obuzdavanje Kine kontinuirano je eskalirano i intenzivirano, što predstavlja ozbiljnu pretnju suverenitetu i bezbednosti Kine", rekao je on.

Učesnici foruma rekli su za "Global tajms" da pozdravljaju predlog Kine i da je važno da se dijalogom rešavaju globalna i regionalna pitanja koja izazivaju zabrinutost.

"Bez mira ne može biti razvoja", rekao je Sijabonga Kvel, ambasador Južne Afrike u Kini. Napomenuo je da se svet suočava sa mnogim krizama, uključujući oporavak posle pandemije, problem klimatskih promena i netradicionalne bezbednosne pretnje. "Podržaćemo svaku inicijativu koja podržava održivi mir i razvoj za zajednički prosperitet i razvoj", rekao je on.

Južnoafrički izaslanik je rekao da ga je najviše impresioniralo iz Kinovog govora to da je velika zemlja poput Kine posvećena odbacivanju hegemonije.

"Zaista se nadamo da sve razvijene zemlje mogu da slede put da se postaraju, a ne koriste ekonomsku ili vojnu snagu da primoravaju druge", rekao je Cvel.

Cvel je takođe istakao da je Kina važan igrač u globalnim poslovima. "Ako izolujete Kinu, ili ako ne uključite Kinu <ne može biti održivog mira", rekao je južnoafrički diplomata komentarišući Ćinove reči da "bez bezbednosti Kine neće biti globalne bezbednosti".

Da bi se postigao globalni mir i multilateralizam, zemlje treba da ostanu posvećene otvorenosti i inkluzivnosti, što ne može isključiti nijednu značajnu zemlju poput Kine, istakao je on.

image