Svet

Si-En-En: Evropa ne može da postoji bez ruskih energenata i kineskog tržišta

Novinar Si-En-Ena pozvao Ameriku da razmotri poboljšanje veza sa Pekingom
Si-En-En: Evropa ne može da postoji bez ruskih energenata i kineskog tržištawww.globallookpress.com © Li Gang/XinHua

Američka administracija trebalo bi, zarad svoje bezbednosti, da razmisli o poboljšanju odnosa sa Kinom, ocenio je novinar Si-En-Ena Farid Zakarija.

Zakarija je, razgovarajući sa kolegom Andersonom Kuperom o situaciji u Ukrajini i zategnutim odnosima Vašingtona i Pekinga, ocenio da će, ako Kina podrži Rusiju, to biti "prekretnica" u sukobu.

Kinezi nemaju čega da se boje jer ih američka administracija već sankcioniše i pritiska. A Rusi su njihov najveći saveznik. Uz to, Kinezi i Rusi imaju zajednički interes - a to je da ne žele dominaciju SAD, ocenio je Zakarija.

Na pitanje Kupera, šta bi Peking dobio slanjem oružja i pomoći Moskvi, Zakarija je podsetio da je Rusija zemlja bogata energentima, dok je Kina ogromni potrošač iste. Pomaganjem Rusiji, Kinezi bi dobili 'vazala'", rekao je on.

Zakarija je, isto tako podsetio da je Evropi potrebna Kina iz ekonomskih razloga.

"Evropa ne može bez ruskih energenata i kineske robe", precizirao je on, pozivajući se na mišljenje predstavnika Evropske unije.

Prema Zakarijinim rečima, Sjedinjene Američke Države bi morale da uspostave "bliže odnose" sa Kinom, uprkos trenutnoj situaciji.

"Bajdenova administracija bi trebalo da nađe načina da odvuče Kinu od Rusije. Ako dve od tri nuklearne sile budu ujedinjene protiv SAD, to neće biti dobro za nas", upozorio je Zakarija.

image