Svet

Severna Koreja upozorila Ameriku: Svaka sledeća provokacija znači objavu rata

Jedini način da se prekine začarani krug eskalacije vojnih tenzija na Korejskom poluostrvu je da SAD povuče obećanje da će isporučiti strateško naoružanje Južnoj Koreji, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova
Severna Koreja upozorila Ameriku: Svaka sledeća provokacija znači objavu rataGetty © Photo by Chung Sung-Jun/Getty Images

Ministarstvo spoljnih poslova Severne Koreje saopštilo je da će se sve američke provokacije u budućnosti protiv te zemlje smatrati objavom rata.

Oštro su osudili i vanredni sastanak Saveta bezbednosti UN, koji je početkom nedelje sazvan na inicijativu Japana zbog najnovijih raketnih lansiranja Severne Koreje.

"Pjongjang smatra nečuvenom samu činjenicu da se u Savetu bezbednosti raspravlja o 'legitimnom pravu suverene države na samoodbranu' i oštro osuđuje sazivanje sastanka", rekao je direktor Odeljenja za poslove SAD pri Ministarstvu spoljnih poslova Severne Koreje Kvon Jung Geun.

Diplomata je podsetio da su kao odgovor na lansiranje projektila Sjedinjene Države i Južna Koreja izvele "probu nuklearnog rata" protiv Severne Koreje. Osim toga, dodao je da se organizuju posete bazi američkih nuklearnih podmornica i da se koristi strateško naoružanje u vežbama na Korejskom poluostrvu.

Prema njegovim rečima, Pjongjang sve ovo smatra "neoprostivim izazovom" pogotovo što Vašington jednostrano jača svoj vojni savez, a negira pravo Severne Koreje na samoodbranu.

"Jedini način da se prekine začarani krug eskalacije vojnih tenzija na Korejskom poluostrvu i oko njega je da se preduzmu jasne, delotvorne mere. Tu podrazumevamo i povlačenje obećanja SAD da će isporučiti strateško naoružanje Južnoj Koreji i zaustavljanje svih zajedničkih vojnih vežbi protiv Severne Koreje", naglasio je on.

Sjedinjenim Državama, kako je naveo predstavnik ministarstva, treba da jasno da se nastavak njihovih neprijateljskih i provokativnih akcija protiv Severne Koreje, uprkos svim upozorenjima, može smatrati objavom rata protiv te zemlje.

Osim toga, Kvon Džong Geun je takođe zapretio Savetu bezbednosti UN kontramerama ako nastave da budu "instrument za pritisak".

"Umesto da osude SAD, UN raspravljaju o legitimnom pravu Severne Koreje na samoodbranu", zaključio je on.

Severna Koreja je od početka godine četiri puta lansirala rakete, tačnije, 18. februara lansirana je interkontinentalna balistička raketa "Hvason-15", koja je preletela 989 ​​kilometara i pala u Japansko more, a dva dana kasnije još dve rakete dometa 100 i 50 kilometara.

Kao odgovor, Južna Koreja i SAD su 19. februara održale vojnu vežbu Vazduhoplovstva uz učešće američkih strateških bombardera, a 22. februara proširenu komandnu vežbu odvraćanja. Osim toga, u martu su planirani manevri, zbog kojih bi američki nuklearni nosač aviona mogao da stigne na obalu Južne Koreje.

O lansiranju severnokorejskih raketa razgovaralo se u Savetu bezbednosti UN 21. februara. SAD, Francuska, Velika Britanija, Japan i nekoliko drugih zemalja osudile su postupke Pjongjanga. Rusija i Kina su ostale uzdržane.

image