Svet

Uhapšen pripadnik "Građana rajha": U njegovoj kući u Minhenu pronađen arsenal oružja

Policija je u stanu Andreasa S. pronašla tri ručne bombe, noževe, pendreke, samostrel, pištolj i nekoliko hiljada komada bojeve municije
Uhapšen pripadnik "Građana rajha": U njegovoj kući u Minhenu pronađen arsenal oružjaGetty © Sean Gallup

Nemačka policija uhapsila je člana desničarske ekstremističke grupe poznate kao Rajhsbirger (Građani rajha), a prilikom pretresa njegove kuće u Minhenu pronašla je veliki arsenal oružja.

Policija je u njegovom stanu pronašla tri ručne bombe, noževe, pendreke, samostrel, pištolj i nekoliko hiljada komada bojeve municije. On je optužen za kršenje nekoliko zakona o vatrenom oružju.

Kako je objavio "Dojče Vele", uhapšen je Andreas S. (55) koga su nemačke vlasti pratile zbog širenja govora mržnje. Konkretno, on je na društvenim mrežama postavio objavu u kojoj se rugao se dvojici policajaca ubijenih u zapadnom gradu Kuselu prošle godine.

Podsetimo, "Građani rajha" našli su se pod pažnjom javnosti kada je u decembru uhapšeno 25 članova ove desničarske organizacije koja ne priznaje poredak u Nemačkoj, a optuženi su da su planirali državni udar.

Sumnja se da pokret ima više od 23.000 članova, a kao lider pokreta identifikovan je 71-godišnji princ Hajnrih XIII Rojs, koga je trenutni predstavnik te plemićke porodice ranije opisao kao „teoretičara zavere i zbunjenog starca“, dok su se na visokim funkcijama u okviru njegove organizacije našli i bivši pripadnici nemačkih bezbednosnih snaga.

Među privedenim tokom racija širom zemlje našla se i bivša poslanica nemačke desničarske stranke Alternativa za Nemačku.

Novinar Kit Klarenberg primetio je da su prilikom te akcije medijski izveštaji bili iscrpni, pa je to izazvalo sumnje da su bili spremni i pre same policijske intervencije.

Klarenberg smatra da, pošto nepopularne vlade više ne mogu da koriste pandemiju kovida 19 kako bi strahom izazvale poslušnost među građanima, pretnja "iznutra" od ekstremno-desničarskih terorističkih grupa može poslužiti kao prikladna alternativa.

image