Svet

Paranoja u Berlinu: Koliko ima "Građana Rajha"

Ekstremistička desničarska organizacija čijih je 25 članova skoro uhapšeno zbog sumnji da planiraju državni udar raste velikom brzinom, ukazala je ministarka unutrašnjih poslova nemačke Nensi Fezer
Paranoja u Berlinu: Koliko ima "Građana Rajha"www.globallookpress.com © Uli Deck/dpa

Ministarka unutrašnjih poslova Nemačke Nensi Fezer pozvala je na razbijanje pokreta "Građani Rajha" i saopštila da ta ekstremistička desničarska organizacija sada ima više od 23.000 članova.

Fezerova je u intervjuu za nemački list "Bild am zontag" izjavila da su redovi ekstremista koji osporavaju legitimitet moderne nemačke demokratije samo tokom prošle godine dobili 2.000 novih članova, te da se smatra da je oko 10 odsto "Građana Rajha" spremno na nasilje.  

Policija je u sredu uhapsila 25 članova te ekstremističke organizacije za koje se sumnjalo da su planirali državni udar. Kao lider pokreta identifikovan je 71-godišnji princ Hajnrih XIII Rojs, koga je trenutni predstavnik te plemićke porodice ranije opisao kao „teoretičara zavere i zbunjenog starca“, dok su se na visokim funkcijama u okviru njegove organizacije našli i bivši pripadnici nemačkih bezbednosnih snaga.

"Ovde se ne radi o bezopasnim ludacima, već sa osumnjičenima za terorizam koji su sada u pritvoru i čekaju na suđenje", rekla je Fezerova.

Ona je dodala da je protekle godine zabeleženo 239 nasilnih činova "Rajhsburgera", i da je najmanje 1.050 dozvola za oružje opozvana.

Ministarka je pozvala da se na organizaciju primeni "maksimalni pritisak" i dodala da će nemačka vlada "dodatno pooštriti zakone o oružju."

Nemačka policija je u aprilu uhapsila četiri osobe u vezi sa „Građanima Rajha“ zbog sumnji da su planirali kidnapovanje ministra zdravlja Karla Lauterbaha.

image