Svet

Vašington se krije iza Severne Koreje: Amerika našla izgovor da poveća nuklearni arsenal

Američki general vazduhoplovstva Entoni Koton govorio je o potrebi da se ojača nuklearni arsenal zemlje kako bi se suočio sa "izazovima" poput Pjongjanga i drugih rivalskih država
Vašington se krije iza Severne Koreje: Amerika našla izgovor da poveća nuklearni arsenalwww.globallookpress.com © Brian Cahn

Američka vlada će raditi na poboljšanju svojih nuklearnih snaga, rekao je visoki vojni komandant, obećavajući da će ojačati američki arsenal na kopnu, u vazduhu i na moru kao odgovor na "odmetničke" akcije Severne Koreje.

Govoreći pred Komitetom za oružane snage Senata u četvrtak, general vazduhoplovstva Entoni Koton govorio je o potrebi da se ojača nuklearni arsenal zemlje kako bi se suočio sa "izazovima" poput Pjongjanga i drugih rivalskih država, prenosi RT internešenel.

"Severna Koreja je izvela neviđeni broj lansiranja raketa 2022. godine, a njena nova interkontinentalna balistička raketa (ICBM), koja se naziva KN-28, naglašava da bezbednosni izazov nastavlja da raste", rekao je on. "Da bismo osigurali našu stalnu sposobnost da služimo kao temelj integrisanog odvraćanja, mi unapređujemo svaki deo nuklearne trijade, kao i sisteme kontrole i komunikacije nuklearnog komandovanja".

"Trijada" se odnosi na tri primarne metode isporuke nuklearnog oružja, uključujući kopnene raketne silose, strateške bombardere dugog dometa i podmornice sa nuklearnim oružjem.

Koton je dalje optužio Severnu Koreju da se ponaša kao "odmetnička" nacija koja "predstavlja pretnju Sjedinjenim Državama i našim saveznicima", naglašavajući da Vašington mora da nastavi da poboljšava svoje "efikasno i kredibilno nuklearno odvraćanje".

Tenzije na Korejskom poluostrvu porasle su tokom prošle godine, a DNRK je izvršila rekordan broj testiranja oružja usred naleta zajedničkih američko-južnokorejskih ratnih igara.

Vojne aktivnosti su nastavljene do 2023. godine, pri čemu je Pjongjang ispalio projektile dok Vašington i Seul nastavljaju sa više rundi vežbi, uključujući nedavnu u kojoj je učestvovao američki bombarder sa nuklearnim oružjem.

Severna Koreja je u više navrata osuđivala takve vežbe kao probe za invaziju i insistira na tome da ima sva prava da izvrši lansiranje projektila i razvije sopstvene snage za "odvraćanje".

Međutim, američki zvaničnici nastavljaju da vrše pritisak na Pjongjang da odustane od svog nuklearnog arsenala, a portparol Stejt departmenta Ned Prajs obećao je u četvrtak da će nametnuti povećane "troškove" DNRK dok ne "promeni svoj pristup" i napusti svoje oružje. Iako je Prajs pozvao na "dijalog i diplomatiju" sa Severnom Korejom, čini se da predsednik Džo Bajden do sada nije uložio nikakav napor da sedne sa rukovodstvom zemlje ili održi novu rundu pregovora kako bi deeskalirao tenzije.

Amerika koristila Iran kao izgovor za protivraketni štit u Evropi

Nije prvi put da Amerika pod izgovorom opasnosti od neke zemlje širi svoj arsenal i vojno prisustvo van zemlje.

Isto se dogodilo sa postavljanjem protivraketnog štita u Poljskoj i radarskih stanica u Češkoj. Vašington je tada izgovor našao u navodnoj pretnji od Irana, ističući kako taj potez nije usmeren protiv Rusije.

Uprkos protivljenju Moskve i potpisanim sporazumom sa Iranom, Amerika je 2016. postavila antiraketni štit. Cilj je navodno bila zaštita članica Alijanse od raketa kratkog i srednjeg dometa sa Bliskog istoka, odnosno Irana.

U Rumunskom gradu Deveselu otvorena je baza na mestu nekadašnjeg vojnog aerodroma. To je bila prva baza u Evropi opremljena sistemom Aegis.

Za Rusiju je ovaj postupak bio približavanje njenim strateškim tačkama. Kremlj smatra kako je pravi cilj protivraketnog štita neutralisanje nuklearnog arsenala Moskve. 

image