Svet

Tramp za propast "Silikon veli benk" krivi Bajdenovu politiku: Biće gore nego 1929.

"Imaćemo veliku depresiju daleko veću i moćniju od one 1929, a dokaz za to je što su banke već počele da propadaju", istakao je bivši predsednik SAD
Tramp za propast "Silikon veli benk" krivi Bajdenovu politiku: Biće gore nego 1929.© Tanjug/AP Photo/Alex Brandon, File

Komentarišući bankrot američke "Silikon veli bank" (SVB), bivši lider SAD Donald Tramp je za pomenuti krah optužio ekonomsku politiku predsednika Džozefa Bajdena, dodajući da su na vidiku novi finansijski kolapsi.

"Sa onim što se dešava u našoj ekonomiji i predlozima iz najvećeg i najglupljeg povećanja poreza u istoriji SAD, pa puta pet, Džo Bajden će ostati upamćen kao Herbert Huver modernih dana (Huver je bio predsednik SAD u vreme Velike depresije)", naveo je Tramp na svojoj društvenoj mreži "Trut sošl", a preneo "Njuzvik".

"Imaćemo veliku depresiju daleko veću i moćniju od one 1929, a dokaz za to je što su banke već počele da propadaju!!!", dodao je bivši predsednik.

Prethodno je Trampov tim izdao saopštenje za "Foks njuz didžital" u kojem je takođe izneta tvrdnja da je kolaps SVB izazvala demokratska politika.

"Demokrate koje su van kontrole i Bajdenova administracija nastavili su da patetično krive predsednika Bajdena za njihove propuste plasiranjem očajničkih laži poput onih o kineskim špijunskim balonima, iskakanju voza u Ist Palestajnu, a sada o kolapsu SVB", izjavio je Trampov portparol Stiven Čang. 

"Ovo nije ništa drugo do tužan pokušaj da se javnosti zamažu oči kako bi se izbegla odgovornost", rekao je Čang i dodao da je "činjenica da je Bajden vodio katastrofalnu ekonomiju koja je opustošila obične Amerikance i izazvala bedu širom zemlje ".

Od kolapsa SVB mnogi su tvrdili da je sve dugoročna posledica zakona koji je Tramp potpisao 2018. a kojim su ukinuti propisi za srednje i regionalne banke, kao što je SVB. Zakon je omogućio bankama sa imovinom većom od 250 milijardi dolara da izbegnu obavezni nadzor Federalnih rezervi koje su proveravale njihovu stabilnost, u odnosu na prethodni limit od 50 milijardi dolara imovine, koji je postavljen nakon Velike depresije.

Velika depresija označava period svetske ekonomske krize koja je počela 1928. u SAD i trajala do 1939. godine. Bila je to najduža i najoštrija kriza koja je pogodila industrijalizovani Zapad.

image
VV inauguration
banner