Svet

Jelen: Nećemo spasavati "Silikon veli benk" ali radimo na problemima prouzrokovanim njenim kolapsom

"Američki bankarski sistem je zaista bezbedan, otporan i ima dosta kapitala", tvrdila je Jelen
Jelen: Nećemo spasavati "Silikon veli benk" ali radimo na problemima prouzrokovanim njenim kolapsomGetty © Chip Somodevilla/Getty Images

Ministarka finansija SAD Dženet Jelen izjavila je danas da američka savezna vlada neće spasavati "Silikon veli benk" (SVB), koja je bankrotirala u petak, ali da radi na tome da pomogne ulagačima koji su zabrinuti za svoj novac u ovoj banci.

Jelen je u intervjuu za Si-Bi-Es istakla da je ova situacija savim drugačija od finansijske krize iz 2008. godine, kada je savezna vlada spasavala banke, istakavši da "to nećemo ponovo uraditi", prenosi "Asošijeted pres".

Američka ministarka finansija je pokušala da umiri javnost koja se pribojava da bi kolaps SVB mogao da proizvede domino efekat i prelije se na druge banke u SAD.

"Američki bankarski sistem je zaista bezbedan, otporan i ima dosta kapitala", tvrdila je Jelen.

Prema njenom mišljenju, kolaps SVB nije prouzrokovan problemima u tehnološkom sektoru, već time što su Federalne rezerve podigle kamatne stope, što je uzrokovalo da imetak SVB, kao što su obveznice, izgube svoju tržišnu vrednost.

Stručnjaci iz bankarskog sektora su izrazili bojazan da će kolaps SVB izazvati domino efekat ukoliko se za tu banku ne nađe kupac do kraja vikenda, i time se obezbede svi neosigurani depoziti, a koji su krajem 2022. godine činili 89 odsto ukupnih depozita.

Američke Federalne rezerve i Federalna korporacija za osiguranje depozita (FDIC) razmatraju osnivanje fonda koji bi omogućio regulatorima da podrže više depozita u bankama kojima prete problemi nakon kolapsa "Silikon veli benk" (SVB).

Stefani Pomboj, američki ekonomista poznata po svojim predviđanjima kraha tržišta nekretnina ranih 2000-ih i globalnog finansijskog kolapsa 2008, upozorava da bi nedavni haos na bankarskom i tržištu kriptovaluta mogao da predstavlja početak još jedne krize.

Ona je takođe kritikovala Jelen zbog "apsolutno sulude" usredsređenosti na "raznolikost, jednakost i inkluziju" u vreme kada brzo povećanje kamatnih stopa otkriva krhkost američkog finansijskog sistema opterećenog dugom.

SVB je počela da klizi prema nesolventnosti kada su njeni klijenti, uglavnom tehnološke kompanije kojima je bila potrebna gotovina, počeli da povlače svoja sredstva iz banke. Banka je zbog toga bila prinuđena na masovnu rasprodaju obveznica kako bi isplatila deponente, a što je na kraju dovelo do njenog kolapsa.

image