Svet

Bajden se oglasio vanredno: Tramp je kriv

Amerikanci mogu imati poverenja da je bankarski sistem bezbedan. Vaši depoziti će biti tu kada vam zatrebaju, rekao je Bajden
Bajden se oglasio vanredno: Tramp je kriv© Tanjug/AP Photo/Andrew Harnik

Predsednik SAD Džo Bajden istakao je u svom petominutnom vanrednom obraćanju naciji povodom odlaska u stečaj banaka "Silikon veli" i " Signačr", da je krivac za to administracija Donalda Trampa.

Predsednik Džo Bajden proglasio je američki bankarski sistem "bezbednim" i obećao strožu bankovnu regulativu.

"Amerikanci mogu imati poverenja da je bankarski sistem bezbedan. Vaši depoziti će biti tu kada vam zatrebaju", rekao je Bajden.

On je istakao da će rukovodstvo ovih banaka biti otpušteno.

Kako je ranije navedeno, predsednik je uverio građane SAD da mogu da budu sigurni u bezbednost bankarskog sistema zemlje, da poreski obveznici neće trpeti gubitke. Ipak, to nije slučaj i sa investitorima, jer, kako navodi predsednik, oni neće dobiti ništa.

"Rizikovali su, i nije im se isplatilo – tako funkcioniše kapitalizam", istakao je Bajden.

Bajden nije odgovarao na pitanja novinara. Uprkos njegovim uveravanjima, mediji smatraju da je još nekoliko banaka pred bankrotom.

Prema njegovim rečima, on se trudi da omogući da se finansijska kriza ne desi ponovo.

Američki predsednik obećao je i da poreski obveznici neće trpeti gubitke zbog problema bankrotiranih kreditnih institucija.

Prema njegovim rečima, rukovodstvo bankrotiranih organizacija biće otpušteno i odgovaraće pred zakonom.

Banka "Silicijumska dolina" zatvorena je u petak, a njeni depoziti su zaplenjeni, što je najveći bankarski kolaps u SAD od finansijske krize 2008. godine i drugi po veličini do sada.

Potez je usledio nekoliko dana nakon što je ta institucija objavila da ima poteškoća u poslovanju.

Banka je propala posle tzv. bankarske panike 10. marta. Bankrotom te banke najviše su pogođene tehnološke kompanije, koje su u veliko meri poslovale sa njom, ali i start-ap kompanije, pojedini mediji, proizvođači vina iz Kalifornije itd.

image
VV inauguration
banner