Svet

Peking traži da Moskva i Kijev što pre sednu za pregovarački sto

Kineski diplomata i ukrajinski šef diplomatije razgovarali o aktuelnoj krizi
Peking traži da Moskva i Kijev što pre sednu za pregovarački sto© Tanjug/AP Photo/Mark Schiefelbein

Kina je zabrinuta zbog eskalacije rata u Ukrajini i želi da Moskva i Kijev održe mirovne pregovore što je pre moguće, izjavio je visoki kineski diplomata Ćin Gang u telefonskom razgovoru sa ukrajinskim šefom diplomatije Dmitrom Kulebom.

Ćin je rekao da se Kina nada da će sve strane ostati mirne, racionalne i uzdržane, te da će nastaviti mirovne pregovore što je pre moguće, saopštilo je kinesko Ministarstvo spoljnih poslova.

Kuleba je naveo da je sa kineskim kolegom razgovarao o "značaju principa teritorijalnog integriteta".

"Istakao sam važnost 'formule mira' predsednika Zelenskog za okončanje agresija i uspostavljanje mira u Ukrajini", napisao je on na Tviteru.

Iz Kijeva su poručili da svaki plan za okončanje sukoba mora da podrazumeva povlačenje ruskih trupa na granice iz 1991. godine kada je rasformiran Sovjetski Savez.

Očekuje se da će kineski predsednik Si Đinping posetiti ruskog predsednika Vladimira Putina sledeće sedmice i održati virtuelni sastanak sa ukrajinskim predsednikom Vladimirom Zelenskim.

Kina, koja se uzdržala od osude Rusije zbog započinjanja Specijalne vojne operacije, pozvala je obe strane da pristanu na postepenu deeskalaciju koja bi vodila ka sveobuhvatnom prekidu vatre u svom dokumentu od 12 tačaka za političko rešenje ukrajinske krize, podseća Rojters.

image