Svet

Premijer Poljske: Nemačka da pojača podršku Kijevu

Mateuš Moravjecki navodi da je Berlin, u skladu sa svojim kapacitetima mogao da pruži Kijevu još veću vojnu i finansijsku pomoć
Premijer Poljske: Nemačka da pojača podršku Kijevuwww.globallookpress.com © Uwe Anspach

Premijer Poljske Mateuš Moravjecki poručio je u intervjuu za "Politiko" da Nemačka, kao jedna od najbogatijih zemalja u Evropsku uniji, ne podržava Kijev onoliko koliko bi trebalo, pozivajući na ovaj način još jednom EU i NATO da povećaju podršku Ukrajini.

"Nemci nisu bili toliko velikodušni koliko su mogli", rekao je Moravjecki, a zatim dodao da "ih on ohrabruje da to i postanu", napominjući pritom da ovim komentarom on "ne napada" Berlin, već samo "konstatuje ono što je očigledno".

"Nemačka bi trebalo da pošalje više naoružanja, municije i novca Ukrajini jer je ona najbogatija" u EU, rekao je premijer Poljske nakon završetka samita lidera Evropske unije.

Dodao je da prepoznaje da Nemci ipak menjaju svoju politiku, jer su odlučili da modernizuju svoju vojsku, odobre slanje oružja u ratna područja i, na kraju, pošalju Ukrajini "leoparde", za koje su pre tri meseci govorili da to neće biti moguće.

Osim toga, Moravjecki je optužio Berlin da je svojim ranijim dubokim vezama sa Moskvom doveo do toga da energetska kriza sada bude ovako teška.

"Zbog njihove pogrešne politike koja se tiče gasa i nafte i saradnje sa Rusijom u toj sferi, oni su delom odgovorni za ovo što se dešava, za ceo ovaj džumbus koji je nastao na energetskom tržištu", iako je, kako kaže Moravjecki, Berlin bio zamoljen da ne gaji tako jake energetske veze sa Moskvom.

Poljska je ove nedelje zajedno sa Slovačkom predložila na samitu da se za potrebe Evropskog fonda za mir izdvoji još 3,5 milijardi evra tokom ove godine, što ipak nije naišlo na odobrenje svih zemalja članica.

Moravjecki je ovo objasnio "društvenim tenzijama" u tim zemljama. 

image