Svet

Ne važi samo za ruske medije: Tviter označio američkog emitera da je povezan sa vladom SAD (FOTO)

Ova oznaka na Tviteru do sada je obično bila rezervisana za strane medije kao što su RT, Sputnjik i kineska novinska agencija Sinhua
Ne važi samo za ruske medije: Tviter označio američkog emitera da je povezan sa vladom SAD (FOTO)© Drew Angerer/Getty Images

Tviter je profil američkog radijskog servisa NPR (National Public Radio) danas označio kao medij koji finansira vlada SAD.

Nacionalni javni radio (NPR) je američka medijska organizacija sa sedištem u Vašingtonu i Kalver Sitiju u Kaliforniji i obuhvata mrežu sa više od 1.000 javnih radio stanica u Americi.

Finsko-nemački tehnološki biznismen Kim Dotkom objavio je da je još pre nekoliko meseci predložio vlasniku Tvitera Ilonu Masku da državnu pripadnost dodeli ne samo stranim medijima već i onim zvaničnim emiterima vesti koji su povezani sa vladom SAD.

"Ideja mu se dopala i danas je Tviter počeo da je sprovodi. Hvala Ilone", napisao je Dotkom na Tviteru. 

Inače, ova oznaka na Tviteru do sada je obično bila rezervisana za strane medije kao što su RT, Sputnjik i kineska novinska agencija Sinhua.

U saopštenju Tvitera još iz avgusta 2020, kada su ovakva pravila uvedena na toj platformi, navodi se da su mediji povezani sa Vladom oni u kojima država ima kontrolu nad uređivačkom politikom.

"Mediji povezani sa državom definisani su kao mediji u kojima država kontroliše uređivački sadržaj kroz finansijska sredstva, direktne ili indirektne političke pritiske i/ili kontrolu nad proizvodnjom i distribucijom. Za razliku od nezavisnih medija, mediji povezani sa državom često koriste svoje vesti kao sredstvo za unapređenje političke agende. Verujemo da ljudi imaju pravo da znaju kada je medijski nalog direktno ili indirektno povezan sa državom", stoji u saopštenju Tvitera.

image