Svet

Zamenik ministra spoljnih poslova Ukrajine: Minski sporazumi propali zbog sebičnosti Nemačke

Bilo je mnogo razloga zašto su propali i Minsk i Normandijski format, ali jedan od glavnih je bio to što se Berlin nikada nije potrudio da, u skladu s Bizmarkom, postane pošten posrednik, kaže Andrej Melnik
Zamenik ministra spoljnih poslova Ukrajine: Minski sporazumi propali zbog sebičnosti Nemačkewww.globallookpress.com © Michael Kappeler/dpa

Bivši ukrajinski ambasador u Nemačkoj i zamenik ministra spoljnih poslova Ukrajine Andrej Melnik izjavio je da su jedan od glavnih razloga "neuspeha" Minskih sporazuma zapravo bili "sebični interesi" Nemačke.

"Zašto je Minsk propao? Zašto je Normandijski format propao? Bilo je mnogo razloga, ali jedan od glavnih je bio to što se Nemačka nikada nije potrudila da, u skladu s Bizmarkom, postane 'pošten posrednik'. Interesi neutralnog posrednika su bili previše pomešani sa sopstvenim sebičnim interesima, koji su na kraju došli do izražaja", rekao je Melnik u intervjuu za kanal "RBC".

On smatra da je Berlin, umesto da traži sprovođenje Minskih sporazuma od Moskve, odlučio "da ne iritira Ruse".

Melnik je poznat po svojim grubim opaskama. Podsetimo, ranije je uporedio nemačkog kancelara Olafa Šolca sa "uvređenom kobasicom od džigerice" (kasnije je izrazio žaljenje zbog ovih reči), a nešto pre toga je bio kritikovan zbog veličanja ukrajinskog nacističkog kolaboracioniste Stepana Bandere.

Melnik je takođe izgrdio Elona Maska zbog mirovnog plana za Rusiju i Ukrajinu koji je predložio američki biznismen. Po povlačenju sa službe u Berlinu, Melnik je uprkos skandalima imenovan za zamenika ministra spoljnih poslova.

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski je ranije u intervjuu za "Špigl" priznao da je i sam rekao nemačkoj kancelarki Angeli Merkel i francuskom predsedniku Emanuelu Makronu da su sporazumi iz Minska "nemogući" i da ne planira da ih primeni. Pre toga, Merkelova (koja je bila nemačka kancelarka od 2005. do 2021.) rekla je da je "sporazum iz Minska iz 2014. bio pokušaj da se Ukrajini kupi vreme da postane jača".

image