Svet

"Flajtradar 24": SAD obustavile letove strateških dronova iznad Crnog mora

Američki "global houk" je poslednji put leteo iznad Crnog mora naspram obala Krima 21. marta, Od tada, američke strateške bespilotne letelice, čija je baza na Siciliji, više nisu ulazile u vazdušni prostor iznad Crnog mora
"Flajtradar 24": SAD obustavile letove strateških dronova iznad Crnog mora© Принтскрин/Флајрадар

Sjedinjene Američke Države su u potpunosti obustavile letove svojih strateških dronova "global houk" iznad Crnog mora nakon incidenta sa drugim američkim dronom "riper", pokazuju podaci portala "Flajtradara 24", prenose "RIA Novosti".

Kako se može videti u arhivi praćenja letova "Flajtradara 24", američki "global houk" je poslednji put leteo iznad Crnog mora naspram obala Krima 21. marta. Od tada, američke strateške bespilotne letelice, čija je baza na Siciliji, više nisu ulazile u vazdušni prostor iznad Crnog mora. Poređenja radi, od početka Specijalne vojne operacije u Ukrajini mesečno su izvodili u proseku od osam do devet izviđačkih letova iznad mora naspram ruskog poluostrva.

Prema informacijama "Flajtradara 24", od 21. marta do 20. aprila, dronovi "global houk" izveli su samo tri leta iz vazdušne baze na Siciliji, ali su svaki put leteli u vazdušnom prostoru Rumunije na udaljenosti većoj od 400 kilometara od Krima, odnosno van područja koje pokriva radar drona koji je u stanju da prima slike terena na maksimalnoj udaljenosti do 200 kilometara.

Obavešteni izvor je potvrdio da je američki strateški dron "global houk" poslednji put leteo iznad Crnog mora naspram Krima 21. marta.

"Nakon incidenta sa američkim dronom 'riper', koji je 14. marta pao u vode Crnog mora, 'global houk' je izveo još samo dva leta iznad Crnog mora – 17. marta i 21. marta – oba puta na udaljenosti ne manjoj od 140 kilometara od južne obale Krima", rekao je izvor.

Prema njegovim rečima sagovornika, američka komanda smatrala je neprikladnim dalji nastavak letova u ovom području.

"S jedne strane, na takvoj udaljenosti smanjuje se obim informacija koje prima dron, a sa druge strane nakon 14. marta pojavila se opasnost da američka strana izgubi takav aparat, a 'global houk' je mnogo skuplji od 'ripera' i opremljen je najnaprednijom opremom", ističe sagovornik.

RK-4 "global houk" je najkrupniji strateški dron. Raspon njegovih krila, u zavisnosti od modela, iznosi do 40 metara. Poletna masa drona premašuje 14 tona, maksimalni plafon leta je do 20 kilometara. "Global houk" može da se nalazi u vazduhu do 36 sati i preleti više od 22.000 kilometara. Dron je opremljen različitom izviđačkom opremom koja uključuje radar, sistem optičkog lociranja i infracrvene senzore.

image
VV inauguration
banner