Svet

Orban o Stoltenbergovoj dobrodošlici Ukrajine u NATO: Šta?!

Mađarski premijer reagovao na izjavu generalnog sekretara NATO-a da su svi saveznici iz Alijanse saglasni sa ulaskom Ukrajine u organizaciju
Orban o Stoltenbergovoj dobrodošlici Ukrajine u NATO: Šta?!Getty © Photo by Michael Gruber/Getty Images

Mađarski premijer Viktor Orban sa iznenađenjem je na Tviteru reagovao na izjavu generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga, da su svi saveznici iz Alijanse saglasni sa ulaskom Ukrajine.

"Šta?!", napisao je Orban na Tviteru.

Prethodno je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg potvrdio da su sve članice Severnoatlantske alijanse saglasne da bi Ukrajina trebalo da se pridruži bloku.

"Kao što sam rekao juče u Kijevu, budućnost Ukrajine je u porodici Alijanse. Svi NATO saveznici saglasni su da će Ukrajina postati članica alijanse", poručio je šef NATO-a, dodajući da je glavna pažnja NATO pakta sada usmerena da se osigura pobeda nad Rusijom.

On je najavio da će tokom današnjeg sastanka zemalja članica Alijanse u bazi Ramštajn biti reči i o daljoj isporuci vojne tehnike Kijevu. 

Orban je više puta naglasio da je Ukrajina finansijski nepostojeća zemlja i onda kada Sjedinjene Američke Države i Evropa prestanu da je izdržavaju - sukob će biti okončan. 

Predsednik Vladimir Zelenski pozvan je na samit NATO-a zakazan za 11-12. jul u Viljnusu. On je nedavno objavio video-poruku u kojoj je poručio da "ni Evropljani ni Ukrajinci neće razumeti" ako ne bude "zasluženog poziva" u Alijansu.

Krajem septembra prošle godine, Kijev je saopštio da se po ubrzanom postupku prijavljuje za ulazak u vojni blok.

Zauzvrat, ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto upozorio je da Budimpešta neće podržati "bilo kakvo značajno kretanje Ukrajine ka NATO-u i EU2 dok se ne povrate prava zakarpatskih Mađara.

On je rekao da članstvo Ukrajine u NATO-u je "potpuno nerealno" i da je potrebno da se uzdrži od koraka, koji vode ka eskalaciji sukoba.

"Očigledno je da je potpuno nerealno govoriti o članstvu Ukrajine u NATO-u. Mislim da bi sada bilo u redu da se fokusiramo na jednu stvar, a to je da se rat što pre okonča. Potrebno je suzdržati se od svih odluka, manifestacija, čak i izjava koje dovode do eskalacije", rekao je Sijarto mađarskim novinarima, nakon sastanka ministara spoljnih poslova NATO-a.

Podsetimo, tenzije u odnosima između Ukrajine i Mađarske nastale su u pozadini diskusija o ukrajinskom zakonu o obrazovanju, koji značajno smanjuje mogućnost obrazovanja na jezicima nacionalnih manjina. Zakon je stupio na snagu 28. septembra 2017. godine i trebalo je da bude uveden u fazama do kraja 2020. godine. 

Sijarto je rekao da će Mađarska nastaviti da blokira ministarski sastanak komisije Ukrajina-NATO, jer nije bilo napretka u rešavanju pitanja koja se tiču Budimpešte.

image