Svet

Vašington ukinuo smrtnu kaznu: Primenjivana na "rasno neosetljiv način"

Guverner Vašingtona kaže da se smrtna kazna primenjuje "nejednako" i na "rasno neosetljiv način"
Vašington ukinuo smrtnu kaznu: Primenjivana na "rasno neosetljiv način"Getty © Alex Wong / Staff

Država Vašington usvojila je zakon o ukidanju smrtne kazne čime je formalno ozvaničena prethodna sudska presuda protiv te prakse. Zakon takođe sadrži i druge reforme krivičnog pravosuđa, uključujući zabranu upotrebe sterilizacije kao kazne za zločine.

Guverner Džej Insli, demokrata, potpisao je zakon čime je Vašington postao 23. američka država koja je ukinula smrtnu kaznu.

"Pokrenuo sam moratorijum na smrtnu kaznu u državi Vašington 2014. godine, a naše obrazloženje za tu odluku je potvrđeno odlukom Vrhovnog suda (države) 2018. godine, kada su poništili statut smrtne kazne", rekao je Insli tokom potpisivanja zakona. "Jasno su stavili do znanja... da je kazna primenjivana nejednako i na rasno neosetljiv način".

Zakon je naišao je na protivljenje republikanaca. Državni predstavnik Džim Volš rekao je da je ta mera doneta na brzinu i da je samo "zbir uskih, tehničkih ispravki", a ne "osnovna promena2 državnih zakona o smrtnoj kazni.

Vrhovni sud u Vašingtonu 2018. presudio je protiv smrtne kazne – utvrdivši da je kazna nejednako primenjena i nesrazmerno korišćena protiv crnih Amerikanaca. Volš, pak, kaže da sud nije proglasio smrtnu kaznu "neustavnom" i osporio je legitimitet nedavno usvojenog zakona.

Vašington je izvršio pet pogubljenja otkako je Vrhovni sud SAD 1978. godine ponovo uveo smrtnu kaznu, a poslednje 2010. godine, prema podacima koje je prikupio Informativni centar za smrtnu kaznu (DPIC).

Smrtna kazna ostaje legalna u 27 država, navode iz DPIC, napominjući da je nešto više od 2.400 ljudi trenutno osuđeno na smrt u SAD.

image