Svet

Antisemitizam potpada pod umetničku slobodu? Jevrejska udruženja protiv nastupa Rodžera Votersa

Gitaristi "Pink Flojda" Rodžeru Votersu dozvoljeno je da nastupi u Frankfurtu, na zgražavanje jevrejskih udruženja koja muzičara optužuju za antisemitizam jer podržava Palestince
Antisemitizam potpada pod umetničku slobodu? Jevrejska udruženja protiv nastupa Rodžera VotersaGetty © Vittorio Zunino Celotto / Staff

Jevrejska udruženja protestovala su protiv odluke suda da se jednom od osnivača benda "Pink Flojd" Rodžeru Votersu dozvoli da nastupi krajem maja u Frankfurtu.

Predsednik Centralnog saveta Jevreja u Nemačkoj Jozef Šuster kaže da je "neobjašnjivo da očigledno pozivanje na nacionalsocijalističke simbole nema nikakve pravne posledice." 

"Podsticanje mržnje je neustavno i neukusno", rekao je Šuster, a prenosi "Špigl".

Iz jevrejske zajednice u Frankfurtu poručeno je da niko neće stajati skrštenih ruku "dok  mrzitelj Jevreja poput Rodžera Votersa širi svoj antisemitski otrov", navodi list.

Gradske vlasti ranije su otkazale Rodžersov koncert zbog zgodno plasiranih optužbi za antisemitizam koje je muzičar negirao, rekavši da je neprijatelj Izraela ali ne i Jevreja i da to što podržava Palestince ne znači da je antisemita.

Potom je Administrativni sud u Frankfurtu odobrio Votersov zahtev da mu se dozvoli da nastupi u gradu.

Sud je obrazložio da nema dokaza da je Voters počinio krivična dela kao što je govor mržnje ili da je na nastupima koristio zabranjene simbole ili veličao ili relativizovao nacističke zločine i ideologiju. Zabrana održavanja koncerta, međutim, krši njegovo osnovno pravo na umetničku slobodu, ocenio je sud. 

Koncert 79-godišnjeg pevača planiran za 28. maj prvobitno je bio otkazan kada su lokalne vlasti nazvale su Votersa jednim od "najpoznatijih antisemita na svetu".

Gradske vlasti tvrdile su da je na prethodnoj turneji balon u obliku svinje sa slikama Davidove zvezde i nekoliko logotipa kompanije bio deo Votersovog nastupa, zbog čega su odlučili da mu ne dozvole da ponovo nastupi u Festhaleu gde je hiljade Jevreja maltretirano tokom novembarskih pogroma 1938. i kasnije deportovano u koncentracione logore.

Muzičar već duže vreme iritira Zapad svojim političkim stavovima, koji, između ostalog, uključuju kritike Izraela zbog nejednakosti ljudskih prava etničkih Jevreja i ostalog stanovništva ali i tvrdnje da je Zapad odgovoran za sukob u Ukrajini i stradanje ljudi, a ne Moskva.

Posle odluke vlasti Frankfurta da mu otkažu koncert, Rodžers je poručio da je taj potez napad na umetničku slobodu i da se on bori za ljudska prava, uključujući i pravo na slobodu govora.

Optužba za antisemitizam vrlo je zgodna za svođenje računa sa politički nepodobnima. Tako se Džeremi Korbin, bivši lider britanskih laburista, našao na udaru kritika da je antisemita i da promoviše nasilje u svojoj partiji jer je kritikovao izraelske akcije protiv Palestinaca.

image
VV inauguration
banner