Svet

Rojters: Amerikanci ne žele ni Bajdena ni Trampa u trci za predsednika

Američki birači nisu oduševljeni idejom revanša Bajdena i Trampa
Rojters: Amerikanci ne žele ni Bajdena ni Trampa u trci za predsednikaGetty © Joe Raedle / Staff

Otprilike polovina američkih demokrata smatra da predsednik Džozef Bajden ne bi trebalo da traži reizbor sledeće godine i da je prestar da bi se kandidovao, što je zabrinjavajući pokazatelj za 80-godišnjaka koji je danas najavio kandidaturu, pokazala je anketa Rojtersa/Ipsosa.

Trodnevno ispitivanje javnog mnjenja pokazalo je da američka javnost nije oduševljena izgledom za revanš Bajdena i njegovog prethodnika i trenutno vodećeg republikanskog rivala Donalda Trampa, sa oko dva trećine ispitanika koji su poručili da uopšte ne žele da se njih dvojica ponovo kandiduju 2024.

Anketa je pokazala da je 44 odsto registrovanih demokrata reklo je da Bajden ne bi trebalo da se kandiduje za drugi mandat, u poređenju sa 34 odsto republikanaca koji su smatraju da Tramp ne bi trebalo ponovo da se kandiduje.

Otkako je preuzeo dužnost u januaru 2021. godine Bajden je morao da se suoči sa niskim rejtingom i visokom inflacijom. Samo 41 odsto ispitanika - uključujući 74 odsto demokrata i 10 odsto republikanaca - odobrava njegov učinak kao predsednika.

Bajden je najstarija osoba koja je bila u Beloj kući i na kraju drugog četvorogodišnjeg mandata imao bi 86 godina. Šezdeset jedan odsto registrovanih demokrata u anketi je reklo da je prestar da bi radio u vladi.

Poređenja radi, samo 35 odsto registrovanih republikanaca reklo je da je Tramp (76) prestar.

image
Parada pobede u Moskvi uživo na RT Balkan
banner