Svet

Bajden zvanično najavio kandidaturu za predsedničke izbore 2024. godine

Ankete "Volstrit džornala" ukazuju da je svega 42 odsto birača zadovoljno Bajdenovim dosadašnjim postignućima
Bajden zvanično najavio kandidaturu za predsedničke izbore 2024. godineGetty © Drew Angerer/Getty Images

Aktuelni predsednik SAD Džozef Bajden zvanično je najavio da će se kandidovati na predsedničkim izborima 2024. godine.

U video-snimku, u kojem je objavio početak svoje predizborne kampanje, Bajden predstavlja izbore kao pitanje: Hoće li u predstojećim godinama u SAD biti "više slobode ili manje slobode, više ili manje prava? Znam šta ja želim da bude odgovor i mislim da i vi znate. Ovo nije vreme za samozadovoljstvo. Zato se kandidujem za reizbor", kazao je Bajden, prenosi "Volstrit džornal".

Promotivni spot u kojem je Bajden najavio svoju kampanju počinje sa scenama upada u Kapitol 6. januara 2021. godine, koje su navodne pristalice bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa izvele zbog sumnji da su predsednički izbori 2020. godine bili pokradeni.

Bajdenu će se u kampanji pridružiti aktuelna potpredsednica SAD Kamala Haris, koja zauzima prominentno mesto u novoobjavljenom reklamnom spotu.

Američki list naglašava da Bajdena očekuje teška borba za mesto demokratskog kandidata, budući da ankete "Volstrit džornala" ukazuju da je svega 42 odsto birača zadovoljno njegovim dosadašnjim postignućima.

Anketa je takođe pokazala da samo 15 odsto birača smatra da su SAD na dobrom putu, kao i da su glasači nezadovoljni Bajdenovim odlukama o ključnim unutrašnjim pitanjima, uključujući njegovo postupanje sa ekonomijom i infrastrukturom.

Istraživanje "En-Bi-Si njuza" objavljeno tokom vikenda takođe je pokazalo da 70 odsto anketiranih veruje da Bajden ne bi trebalo da se kandiduje 2024. godine, uključujući 51 odsto kolega iz njegove stranke. Od onih koji se protive kampanji za reizbor 69 procenata je kao faktor navelo zabrinutost oko Bajdenovih godina.

Osamdesetogodišnji Džozef Bajden je najstariji predsednik SAD u istoriji, a na kraju potencijalnog drugog mandata imao bi 86 godina.

Bela kuća je u februaru objavila rezultate Bajdenovog lekarskog pregleda, koji zaključuju da je aktuelni predsednik SAD" zdrav, živahan, 80-godišnji muškarac", sposoban da izvršava svoje dužnosti.

Sa druge strane, bivši lekar Bele kuće i republikanski predstavnik Roni Džekson je tvrdio da Bajdenovo mentalno stanje predstavlja opasnost po državu, te da je "zastrašujuće što je Bajden naš glavnokomandujući."

Ko će biti Bajdenovi protivnici?

Različiti mediji smatraju da kandidatura Džozefa Bajdena neće naići na mnogo otpora unutar demokratske stranke, dok "Volstrit džornal" navodi autorku Marijen Vilijamson i Roberta F. Kenedija mlađeg, nećaka bivšeg predsednika Džona F. Kenedija, kao dva Bajdenova unutarstranačka protivnika.

Ako Bajden bude izabran za kandidata "plavih", njegovi crveni protivnici mogu biti Donald Tramp ili Ron Desantis, za koga se smatra da bi mogao pokrenuti kampanju u maju ili junu, piše američki list.

Rojters očekuje da će iscrpna vojna pomoć koju je Bajdenova administracija poslala Ukrajini biti jedna od stavki njegove predsedničke kampanje.

Sa druge strane, i Donald Tramp i Ron Desantis su se pokazali kao oštri kritičari naoružavanja kijevskog režima. Tramp je u više navrata izjavljivao, kako bi okončao sukob odmah po pobedi na izborima, dok je aktuelni "crveni" guverner Floride najavio smanjenje pomoći, koje SAD pružaju Ukrajini ako postane predsednik.

Bajdenov demokratski suparnik Robert Kenedi takođe je nastupio sa porukom da Amerikance "lažu" kada kažu da je sukob u Ukrajini problem za SAD, tvrdeći da zemlja spasava bankare i plaća za sukob koji ne može sebi da priušti.

image
Parada pobede u Moskvi uživo na RT Balkan
banner