Svet

Bliski susret ruskih i NATO aviona iznad Baltičkog mora: Nemačka i Britanija poslale "jurofajtere"

NATO lovci obezbeđuju vazdušni prostor iznad Baltika, budući da Litvanija, Letonija i Estonija nemaju svoje borbene avione
Bliski susret ruskih i NATO aviona iznad Baltičkog mora: Nemačka i Britanija poslale "jurofajtere"www.globallookpress.com © Komsomolskaya Pravda

Tri ruska vojna aviona nadletala su međunarodni vazdušni prostor iznad Baltičkog mora, koji štiti NATO, budući da Litvanija, Letonija i Estonija nemaju svoje borbene avione.

Dva "suhoja" SU-27 i jedan "iljušin" IL-20 kretali su se bez transpondera signala, dok ih nisu presreli "jurofajteri" koje su poslale Nemačka i Britanija.

Blizak susret letelica sa istoka i zapada, zabeležen je na fotografijama koje je objavile nemačke vazdušne snage "Luftvafe" na Tviteru.

Ruski vojni avioni redovno lete iz kopnene Rusije do Kalinjingrada i nazad, što, kako Rojters piše, znači da su takvi susreti prilično rutinski u regionu.

"Špigl" navodi da NATO baltički vazdušni prostor obezbeđuje još od 2004. godine, a članice Alijanse redovno rotiraju borbene avione i osoblje.

Početkom aprila, posle osam meseci, Bundesver je vođenje NATO operacije nadzora vazdušnog prostora predao Velikoj Britaniji. Nemačko ratno vazduhoplovstvo nastaviće da ga podržava do kraja meseca. Početkom maja misija nemačkih snaga trebalo bi da bude potpuno završena.

Ministarstvo odbrane Rusije, podsećaju "RIA Novosti", više puta je isticalo da avioni Vazdušno-kosmičkih snaga obavljaju letove u strogom skladu sa međunarodnim pravilima za korišćenje vazdušnog prostora iznad neutralnih voda. U resoru su naglasili da ne prelaze vazdušne puteve i ne dozvoljavaju opasnu blizinu sa letelicama drugih zemalja.

image
VV inauguration
banner