Svet

Ramina podrška Erdoganu: Dobar prijatelj i poseban lider

Za mene lično, predsednik Erdogan je ne samo dobar prijatelj u teškim danima, već takođe i poseban politički lider jer on govori ono što radi i radi ono što govori, naveo je Rama
Ramina podrška Erdoganu: Dobar prijatelj i poseban lider© ATA Images, all rights reserved

Albanski premijer Edi Rama izrazio je snažnu podršku aktuelnom predsedniku Turske Redžepu Tajipu Erdoganu nekoliko dana uoči izbora koji se održavaju u ovoj zemlji u nedelju 14. maja.

Erdogan je na vlasti 20 godina, a u nedelju ga, prema istraživanjima, očekuje tesna i izazovna trka za novi mandat, piše portal "Juroaktiv".

Turska je pred izborima od velikog značaja, ne samo za Balkan i Evropu, izjavio je Rama.

"Nesumnjivo je dužnost turskog naroda da izabere lidera i vladu kakvu žele. Niko to ne zna da uradi bolje od njih, ali uz poštovanje svih njih, želim da iskažem najveće poštovanje predsedniku Erdoganu", bio je nedvosmislen Rama.

Kako se navodi u tekstu, Albanija i Turska imaju dugogodišnje dobre odnose, ojačane turskim investicijama u ovu zemlju, kao i pomoći Ankare posle razornih zemljotresa u Albaniji 2019. godine i pomoći oko nabavke vakcina protiv kovida 19. Rama je tada neuspeh Evropske unije da pomogne državama kandidatima da obezbede doze za imunizaciju stanovništva, nazvao "sramnom greškom".

"U svakom govoru kažete: pustite nas da pomognemo Balkanu bez mešanja trećih strana, ali za vakcine, Srbija se okrenula Kini i Rusiji, a mi Turskoj i bez Erdogana imali bismo mnogo više preminulih", rekao je Rama 2022. godine.

U svojoj poruci pred izbore u Turskoj, albanski premijer opisao je Erdogana kao dobrog prijatelja Albanaca u teškim vremenima, kao što je bilo posle zemljotresa i tokom pandemije, dodajući da je takođe priznao nezavisnost tzv. Kosova.

Albanija je, takođe, kupila tri turska drona "bajraktar" 2022. godine. Bivši albanski premijer Sali Beriša prokomentarisao je za "Jurokativ" da je Turska nesumnjivo prijatelj, partner, "ali sa doktrinom neootomanizma koja je neprihvatljiva".

I grčki zvaničnici, posle kupovine "bajraktara", komentarisali su dogovor na sličan način. Na zajedničkoj konferenciji u Tirani sa koleginicom Oltom Džačkom, grčki ministar spoljnih poslova Nikos Dendijas ukazao je na prisustvo "revizionističkih snaga koje žele da nas vrate u druga vremena i uticaje na Zapadnom Balkanu".

Grčka, u kojoj će izbori biti održani 21. maja, one u Turskoj posmatra bez daha, ne zauzimajući nijednu stranu, ističe se u tekstu. Podseća se da su odnosi Grčke i Turske tokom Erdoganovog mandata doživeli najnižu tačku, ali su tenzije popustile posle razornih zemljotresa u Turskoj.

Glavni opozicioni kandidat Kemal Kiličdaroglu najavio je zaokret u spoljnoj politici, a zapadni analitičari smatraju da će zauzeti više proevropski stav od aktuelnog predsednika. Oni veruju da će se ukoliko Kiličdaroglu dođe na vlast brojna otvorena pitanja sa EU rešiti, a budući da se on ne plaši zahteva EU za jačanjem demokratije u Turskoj, neće biti razloga da se oslanja na Putina, tumače neki od njih.

Podržavajući Erdogana, Rama je naveo da je tokom Erdoganovog mandata "vizija, hrabrost i predan rad pretvorio Tursku u očima celog sveta u fantastičan primer transformacije". U tekstu se, međutim, navode kritike na račun aktuelne turske vlasti u vezi sa navodnim suzbijanjem medijskih sloboda, ali i zahteva da joj budu isporučeni pripadnici Gulenovog pokreta, za koji Ankara smatra da stoji iza neuspelog puča 2016, koji se nalaze u inostranstvu.

Citira se i Erdoganova izjava upućena Albancima, da je "preduslov za našu podršku i bratstvo, vaša posvećenost da se borite protiv pokreta Fetulaha Gulena".

Rama je rekao da su Erdoganovo vođstvo u pitanjima kao što su rute za isporuku ukrajinskog žita i njegove pozicije prema borbi protiv terorizma lokalno i u inostranstvu vredne stvari koje treba da uzmu u obzir oni koji će u nedelju odlučivati ko će voditi Tursku.

"Za mene lično, predsednik Erdogan je ne samo dobar prijatelj u teškim danima, već takođe i poseban politički lider jer on govori ono što radi i radi ono što govori", naveo je Rama.

image