Svet

Ukrajinski general preskočio NATO sastanak u Briselu

Sastanak koji je Zalužni propustio bio je fokusiran na načine odbrane Alijanse od Rusije i terorističkih grupa
Ukrajinski general preskočio NATO sastanak u Briseluwww.globallookpress.com © Ukraine Presidency/Ukraine Presi

Glavnokomandujući ukrajinskih oružanih snaga, general Valerij Zalužni otkazao je učešće na sastanku NATO-a u Briselu zbog "složene operativne situacije" u tekućem sukobu s Rusijom.

Njegovu odluku da ne učestvuje, ni lično ni putem video-veze, saopštio je predsednik vojnog komiteta Severnoatlantske alijanse Rob Bauer u uvodnoj reči na skupu šefova odbrane NATO-a, kada je prisutne obavestio da je dobio pismo od "njihovog prijatelja".

Pominjući da rat traje već 15 meseci, Bauer je pripisao zasluge ukrajinskoj vojsci za "ogromnu otpornost i taktički sjaj, koju podržava 50 nacija širom sveta".

Sastanak koji je Zalužni propustio bio je fokusiran na regionalne planove NATO-a i načine odbrane "ključnih i relevantnih mesta u našem savezu od dve pretnje, a to su Rusija i terorističke grupe", rekao je Bauer. Ispunjavanje tih planova zahtevalo bi "više trupa i visoku spremnost u celoj alijansi", dodao je on.

Ukrajina mesecima planira kontraofanzivu velikih razmera protiv ruskih snaga koja nikako da počne. Dosad im nije odgovaralo loše vreme, pa nisu imali dovoljno municije, onda su im falili ratni avioni koje Zapad nije isporučio.

"Politiko" je pre nekoliko nedelja tvrdio da glavni ukrajinski saveznik Sjedinjene Američke Države brinu da bi ukrajinska kontraofanziva mogla da bude ispod očekivanja.

image
VV inauguration
banner