Svet

Ebrahim Raisi: Izgradnja multipolarnog sveta ne može se zaustaviti

Iranski predsednik optužio Ameriku da stoji iza protesta u njegovoj državi
Ebrahim Raisi: Izgradnja multipolarnog sveta ne može se zaustavitiwww.globallookpress.com © Iranian Presidency Office

Iranski predsednik Ebrahim Raisi izjavio je da je Teheran fokusiran na politiku multipolarnosti i održive integracije sa ciljem uspostavljanja pravednog međunarodnog sistema zasnovanog na međusobnom poštovanju.

"Formiranje multipolarnog sveta ne može se zaustaviti. Već sad postoje mnogi centri moći van zapadnog sveta", izjavio je on za "Sputnjik".

Raisi je naglasio da zapadne države i dalje pokušavaju da osujete formiranje multipolarnog sveta koji se gradi "uz pomoć regionalnih organizacija kao što je Šangajska organizacija za saradnju."

Iranski predsednik je rekao i da će uticaj Irana u svetu porasti kroz saradnju sa prijateljskim zemljama: "Mi smo ozbiljni kada je u pitanju izgradnja odnosa sa Rusijom i drugim državama."

On je dodao i da mnoge države žele slobodu od Amerike, kao i da će Iran "nastaviti da podržava slobodoljubive narode."

Raisi je optužio SAD da stoje iza aktuelnih protesta u Iranu, kao i da koriste taktike "informacionog terorizma" pošto su shvatili da sankcije ne daju rezultate.

"SAD znaju da sankcije ne funkcionišu. Zato su počeli da koriste druge metode. Informacioni terorizam je najveći problem", izjavio je Raisi.

Raisi je nedavno u Kazahstanu izjavio da je Iran dokaz da američke sankcije ne daju rezultate, kao i da je njegova zemlja posvećena izgradnji bližih odnosa sa Rusijom i Kinom.

Vrhovni vođa Irana Ali Hamnej nedavno je izjavio da su protesti, koji su u Iranu izbili nakon smrti dvadesetdvogodišnje Mahse Amini u pritvoru nakon privođenja od strane takozvane "policije za moral", organizovani u Americi i Izraelu.

Istraga koju je sproveo iranski parlament utvrdila je da Aminijeva nije bila žrtva fizičkog nasilja, dok je lekarska komisija utvrdila da je uzrok smrti cerebralna hipoksija koja je dovela do hipertenzije i otkazivanja rada organa.

image