Svet

Nemački ministar odbrane: Ne možemo da isporučujemo Kijevu avione

Ne možemo da igramo aktivnu u takvoj koaliciji, jer nemamo ni kapacitete za obuku, kompetencije niti avione, istakao je Boris Pistorijus
Nemački ministar odbrane: Ne možemo da isporučujemo Kijevu avioneGetty © Sean Gallup/Getty Images

Nemačka nema kapacitete za obuku niti neophodnu vojnu opremu kako bi aktivno učestvovala u britansko-holandskoj inicijativi za snabdevanje Ukrajine borbenim avionima, izjavio je nemački ministar odbrane Boris Pistorijus.

"Ne možemo da igramo aktivnu ulogu u takvom savezu, u takvoj koaliciji, jer nemamo ni kapacitete za obuku, kompetencije niti avione", rekao je Pistorijus u Berlinu posle sastanka sa britanskim kolegom, prenosi Rojters.

Tokom samita evropskih lidera u Rejkjaviku ove nedelje, Britanija je saopštila da radi sa Holandijom na stvaranju međunarodne koalicije za naoružavanje kijevskog režima zapadnim avionima F-16, iako su Britanija, Nemačka i SAD do sada odbijale da isporučuju ovakvo oružje Ukrajini.

Iz Moskve je u više navrata upozoravano da bi slanje borbenih aviona kijevskom režimu bilo opasan eskalatorni korak, istakavši da će svi avioni koji stignu u Ukrajinu sa Zapada biti uništeni.

image