Svet

G7 protiv Kine: SAD i Evropa ujedinjene u teškim porukama upućenim Pekingu

Pristup Evropske unije prema Kini je blaži ("uklanjanje rizika, a ne razdvajanje") budući da zemlje članice strahuju od potpunog prekida poslovnih veza s Pekingom
G7 protiv Kine: SAD i Evropa ujedinjene u teškim porukama upućenim Pekingu© Tanjug/Japan Pool via AP

Lideri sedam najbogatijih zemalja sveta ujedinili su se u Hirošimi protiv Kine – pre svega zbog njenih stavova o Rusiji, Tajvanu, navodnom ekonomskom monopolu, i naglasili potrebu da smanje trgovinsku zavisnost od druge najveće ekonomije na svetu.

U zajedničkom saopštenju, koje će zvanično biti usvojeno na kraju samita, lideri G7 su pozvali Kinu da zaustavi rat Rusije protiv Ukrajine, ali i naglasili da ne žele da joj nanesu štetu i da traže "konstruktivne i stabilne odnose" s Pekingom.

"Pozivamo Kinu da izvrši pritisak na Rusiju da zaustavi svoju vojnu agresiju i odmah, potpuno i bezuslovno povuče svoje trupe iz Ukrajine. Ohrabrujemo Kinu da podrži sveobuhvatan, pravedan i trajni mir, zasnovan na teritorijalnom integritetu i principima i ciljevima Povelje UN, uključujući direktne razgovore sa Ukrajinom", navodi se u saopštenju.

Međutim, navodi se i da je saradnja s Kinom neophodna s obzirom na njenu ulogu u međunarodnoj zajednici i ekonomsku veličinu.

Ocenjujući ove navode, "Politiko" ističe da je najvažnije što su Sjedinjene Države i Evropa – dva ključna člana G7 – našle zajednički jezik u vezi s Kinom, dok Francuska i Nemačka imaju blaži stav koji se ogleda u delu izjave gde se ističe spremnost za izgradnju konstruktivnih i stabilnih odnose s Kinom.

Pristup Evropske unije prema Kini se razlikuje ("uklanjanje rizika, a ne razdvajanje") budući da zemlje članice strahuju od potpunog prekida poslovnih veza s Pekingom.

Lideri G7 su u saopštenju nastojali i da se suprotstave optužbama da nastoje da spreče uspon Kine kao globalne sile.

"Naši politički pristupi nisu osmišljeni da naškode Kini, niti nastojimo da osujetimo ekonomski napredak i razvoj Kine. Kina koja je u usponu a igra po međunarodnim pravilima značajna je za ceo svet", piše u saopštenju.

Jedinstven stav lidera G7 o Kini dolazi nakon što je francuski predsednik Emanuel Makron prošlog meseca boravio u Pekingu, a što je izazvalo gnev saveznika širom sveta, posebno njegova izjava da Evropa ne bi trebalo da bude "uhvaćena krizama koje nisu naše" u vezi s kineskim aktivnostima oko Tajvana, piše "Vašington post".

Da više nema pukotina među saveznicima na temu najveće azijske zemlje potvrdio je američki savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan, istakavši da saopštenje o Kini nije nastalo slučajno već je "posledica intenzivnih konsultacija s našim partnerima o NR Kini i o tome kako pristupamo tom odnosu na efikasan način".

image
VV inauguration
banner