Svet

NATO rešen da članicama uveća namete: Dva odsto je 'prag, a ne plafon'

Očekuje se da će na samitu Alijanse prisustvovati ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski, koji je već vršio pritisak na NATO da dozvoli Ukrajini da postane članica
NATO rešen da članicama uveća namete: Dva odsto je 'prag, a ne plafon'Getty © Sean Gallup

Jedna od tema predstojećeg NATO samita u Viljnusu biće finansiranje vojnog saveza, odnosno minimalni iznos od dva odsto bruto domaćeg proizvoda koje zemlje članice bloka izdvajaju, najavili su generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg i ambasadorka SAD pri NATO Džulijan Smit.

Pored toga, govoriće se o proširenju Alijanse i njenih bezbednosnih garancija, prenosi sajt Severnoatlantske alijanse.

Učestvujući na virtuelnoj konferenciji Centra za novu američku bezbednost, Smit je obećala da će SAD nastaviti da vrše pritisak da članice potroše najmanje dva procenta svog BDP-a na odbranu, kao što je dogovoreno  2014. godine.

"Dva odsto je 'prag, a ne plafon'", rekla je ona, što bi moglo da najavi buduće planove NATO-a da zahtevaju dalje povećanje ovih odvajanja.

Sjedinjene Države planiraju da na samit donesu DIP 2.0 (Protokol za ulaganja u odbranu) koji će premašiti trenutnih dva odsto, najavila je NATO ambasadorka planove u narednih nekoliko godina.

Lideri 31 zemlje NATO-a će se okupiti 11. i 12. jula u glavnom gradu Litvanije, gde će voditi kritičke razgovore o budućnosti NATO-a, a u vezi sa eventualnim proširenjem.

Očekuje se da će na samitu prisustvovati ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski, koji je već vršio pritisak na NATO da dozvoli Ukrajini da postane članica.

Ranije ove nedelje rekao je da je Ukrajina "spremna da se pridruži" i da bi Alijansa trebalo da donese odluku o članstvu Ukrajine na ovom samitu.

Što se tiče mogućeg proširenja NATO-a, Smit i Stoltenberg su jasno stavili do znanja da postoji širok spektar potencijalnih modela za nastavak doprinosa NATO-a Ukrajini, ali da će rešenje verovatno biti kompromis između različitih mišljenja saveznika u NATO.

"Razmatramo brojne opcije da signaliziramo da Ukrajina napreduje u odnosima sa NATO-om", rekao je Smit.

Stoltenberg je dodao da je potrebna rasprava o bezbednosnim sporazumima pre nego što Ukrajina pristupi vojnom savezu, ali nije precizirao o kakvom je sporazumu reč.

Generalni sekretar NATO-a pojasnio je da je na saveznicima i Ukrajini da donesu konačnu odluku o tome kada Kijev treba da se pridruži i ponovio da su posvećeni tom zadatku.

"Kada se ovaj sukob završi, imamo okvir da sprečimo dalje napade u Ukrajini", rekao je Stoltenberg.

Oba zvaničnika su takođe istakla posvećenost NATO-a pobedi Ukrajine u vojnoj operaciji sa Rusijom.

Upitan o dugoočekivanoj ukrajinskoj kontraofanzivi, Stoltenberg je rekao da je pobeda Ukrajine kao nezavisne i suverene nacije glavni prioritet NATO-a, ali nije ulazio u detalje.

"Ukrajinci imaju sposobnost da oslobode zemlje koje drže Rusi", poručio je on.

image