Svet

BoDžo ima novi posao, samo je zaboravio da ga prijavi parlamentu i sad je u problemu

Bivši premijer mogao bi se da nađe u "sosu"
BoDžo ima novi posao, samo je zaboravio da ga prijavi parlamentu i sad je u problemuGetty © WPA Pool / Pool

Bivši britanski premijer Boris Džonson potvrdio je da se pridružuje tabloidu "Dejli mejl" kao kolumnista, ali bi mogao da se nađe u problemu jer o tome nije obavestio parlament, piše "Blumberg".

Kontroverzni političar - koji je obećao da će javnosti davati necenzurisane stavove - mogao bi ponovo da se nađe pod lupom nakon što je antikorupcijska služba parlamenta saopštila da nije zatražio odobrenje Vajthola.

Predsedavajući Savetodavnog komiteta za poslovna imenovanja (Acoba), torijevac, lord Erik Pikels, kontaktiraće Džonsona i zatražiti objašnjenje.

U međuvremenu, iz "Dejli mejla" navode da su "oduševljeni" što mogu da požele dobrodošlicu "jednom od najduhovitijih i najoriginalnijih pisaca u ovom poslu".

Džonson je, pak, rekao da je "oduševljen" što će moći da doprinese "tim slavnim stranicama" i obećao da će isporučiti "potpuno nepročišćene stvari".

Iako je šaljivo rekao da će se baviti politikom samo kada "apsolutno mora", kolumna mu daje moćnu platformu da puca na premijera Rišija Sunaka sa kojim se javno sukobljava. Džonsonova kolumna će se pojavljivati u novinama svake subote.

Postojale su spekulacije o tome da li će se Džonson vratiti svojim novinarskim korenima nakon što je dramatično dao ostavku na mesto poslanika prošle nedelje uoči izveštaja koji je otkrio da je svesno lagao parlament o žurkama koje su organizovane u dvorištu Dauning strita u jeku korona karantina.

Pre nego što je postao lider stranke, Džonson je radio u "Telegrafu".

Iz Savetodavnog komiteta navode da nisu obavešteni o novoj ulozi Džonsona.

Bivši ministri koji su napustili Vladu u poslednje dve godine moraju da se prijave nezavisnom nadzornom organu pre preuzimanja novog imenovanja ili funkcije.

Portparolka Akobe je rekla novinskoj agenciji PA: "Nismo imali prijavu i pisaćemo gospodinu Džonsonu."

Izvor blizak Džonsonu insistirao je da je pisao Akobi, ali nije rekao kada je pismo poslato.

Bivši lider torijevaca pridružuje se svojoj vernoj saveznici, bivšoj ministarki kulture Nadin Doris, koja piše nedeljnu kolumnu utorkom za "Dejli mejl".

image