Svet

Nestašica lekova u Nemačkoj: Hronični bolesnici ostaju bez terapije

Proizvođači ukazuju da je nestašica prouzrokovana tekućom energetskom krizom i logističkim problemima
Nestašica lekova u Nemačkoj: Hronični bolesnici ostaju bez terapijeGettyimages.ru © Jonathan Bachman / Stringer

Nemačka se suočava sa nestašicom lekova, prenosi TV kanal "Das Erste".

Pacijenti u Nemačkoj koji pate od migrene, astme, kao i hronični bolesnici, poput dijabetičara i srčanih bolesnika, već imaju poteškoće da obezbede terapiju.

Ocenjuje se da je nestašica prouzrokovana rastućim cenama energenata, kao i logističkim problemima.

Dalje se navodi da su farmaceuti na ovaj problem upozoravali već neko vreme, te da lista lekova koji nisu dostupni u apotekama postaje sve duža iz dana u dan.

Potpredsednica Hamburške komore farmaceuta Petra Kole izjavila je da vlada "prava katastrofa". "Više ne možemo nabaviti ni antipiretike, analgetike, antibiotike. Nestašica psihijatrijskih lekova takođe predstavlja veliki problem", upozorila je Kole. 

Nemački Institut za medicinske proizvode do sada je primio 280 zahteva za lekove koji se ne mogu nabaviti. Uprkos tome, ova ustanova ocenjuje da je situacija stabilna.

Proizvođači ukazuju na nekoliko uzroka nestašice lekova.

Portparol nemačke Asocijacije proizvođača lekova Kristof Vajngertner izjavio je da su "lanci snabdevanja prekinuti. Glavni problem predstavljaju rastuće cene u energetskom sektoru, ali i poteškoće pri nabavci sporednih supstanci i aktivnih komponenata, koji se proizvode kod malog broja proizvođača."

Koleova se boji da će se situacija samo pogoršati, i predlaže da farmaceuti, gde je to moguće, pripremaju pojedine lekove poput antipiretika na licu mesta, odnosno u apotekama.

image
VV inauguration
banner