Svet

Upucan bivši premijer Pakistana Imran Kan; optužio aktuelnog premijera Šarifa za pokušaj ubistva

Naoružani napadač je lakše ranio i pristalice ovog političara
Upucan bivši premijer Pakistana Imran Kan; optužio aktuelnog premijera Šarifa za pokušaj ubistvawww.globallookpress.com © Jamil Ahmed/ZUMAPRESS.com

Bivši pakistanski premijer Imran Kan upucan je u nogu u gradu Vazirabad, kada je naoružani napadač otvorio vatru na konvoj automobila, saopštio je funkcioner Kanove stranke Asad Umar, a prenosi AP.

Dopisnica Skaj njuza Kordelija Linč, koja je bila na licu mesta, rekla je da je producent Skaj njuza bio blizu Kana i video trenutak kada je političar upucan.

Kan je hitno hospitalizovan, a njegove pristalice su rekle da je preživeo pokušaj ubistva.

Identitet napadača, koji je uhapšen na licu mesta, još nije poznat, a nijedna grupa nije preuzela odgovornost za ovaj incident, navodi američka agencija.

Kan je optužio aktuelnog premijera Šebaza Šarifa za umešanost u pokušaj ubistva, objavili su članovi njegove partije u video-poruci. 

Premijer Šehbaz Šarif osudio je napad i naredio ministru unutrašnjih poslova da zatraži hitnu istragu.

Prema navodima policije, napad se dogodio u okrugu Vazirabad u istočnoj provinciji Pendžab, gde je Kan putovao u velikom konvoju kamiona i automobila, koji je krenuo ka glavnom gradu Islamabadu. On je bio u okviru svoje kampanje koja je imala za cilj da primora vladu da održi prevremene izbore.

Napad se dogodio manje od nedelju dana nakon što je Kan započeo svoj marš iz Lahorea, glavnog grada provincije Pendžab, zajedno sa hiljadama pristalica.

Nekadašnji igrač kriketa, koji se zalagao za nove izbore nakon što je svrgnut sa vlasti u aprilu, držao je vatrene govore na skupovima širom zemlje.

Izborna komisija Pakistana optužila je 21. oktobra Kana za zloupotrebu položaja, zbog čega mu je pretila zabrana obavljanja javnih funkcija. Imran Kan je optužbe odbacio i najavio da će "povesti džihad protiv mafije" koja ga je optužila za korupciju.

image