Svet

Naučnici upozoravaju: Antarktik od frižidera sveta postaje radijator, najtopliji jul ikada

Protekli jul bio je najtopliji mesec ikada zabeležen, 2023. treća najtoplija godina, a ledene kape planete se tope
Naučnici upozoravaju: Antarktik od frižidera sveta postaje radijator, najtopliji jul ikadaGetty © Mario Tama / Staff

Jul 2023. bio je zvanično najtopliji mesec ikada zabeležen, sa temperaturama koje su bile oko 1,5 stepeni Celzijusa iznad proseka za period 1850-1900, koji se uzima kao referenca s obzirom da se radi o predindustrijskom periodu, potvrdili su naučnici iz Službe za klimatske promene Kopernikus EU.

Podaci su pokazali i da je 2023. bila treća najtoplija godina ikada i da je globalna prosečna temperatura površine mora dostigla rekordne vrednosti u julu.

Rekordnu toplotu podstakle su klimatske promene, što je doprinelo da obim antarktičkog morskog leda prošlog meseca dostigne najniži nivo ikada, piše "Fajnenšel tajms".

U međuvremenu, naučnici upozoravaju da se Antarktik pretvara iz "frižidera" koji je održavao niske temperature na planeti u "radijator".

Led na kopnu i moru na Antarktiku reflektuje sunčeve zrake nazad u svemir, ali kako se sada topi formiraju se bare i jezera koja apsorbuju toplotu.

Profesor Martin Sigert rekao je za "Dejli mejl" da je kontinent Južni pol "ogromna, ogromna bela površina... radi ogroman posao za planetu u smislu velikog broja sunčevog zračenja koje se odbija u svemir".

Isti proces - gde se led otopio otkrivajući okean - već se dešava na Arktiku, rekao je on.

Profesor Sigert, glaciolog sa Univerziteta u Ekseteru, rekao je da je morski led oko zaleđenog kontinenta trenutno na najnižem nivou od kada su ga sateliti počeli da posmatraju 1979. godine, što je nadmašilo prethodni minimalni rekord postavljen prošle godine.

image