Svet

Asad: Odnosi sa Rusijom i Iranom pokazali su da Sirija ume da bira prijatelje

Šef države istakao je da je stav prijateljskih zemalja značajno uticao na postojanost Sirije
Asad: Odnosi sa Rusijom i Iranom pokazali su da Sirija ume da bira prijateljewww.globallookpress.com © Syrian Presidency/Xinhua

Podrška koju su Rusija i Iran pružili Siriji odigrala je važnu ulogu i pomogla arapskoj republici da izdrži krizu koja joj se dogodila, izjavio je sirijski predsednik Bašar Asad u intervju TV "Skaj Njuz Arabija".

Sirijski predsednik je rekao da Damask zna kako da bira prijatelje, a to su pokazali i odnosi Sirije sa Rusijom i Iranom.

"Odnosi sa Rusijom i Iranom su pokazali da Sirija ume da bira prijatelje", rekao je Asad u intervjuu.

Povodom nepokolebljivosti države nakon velikih pritisaka na unutrašnjem, pa i na spoljnom nivou, al Asad je rekao: "Nismo na početku tvrdili da smo supersila, niti smo rekli da smo sposobni da se borimo protiv sveta", dodajući:

"Prirodno je bilo da zamolimo naše prijatelje da budu uz nas, to je zato što nam je potrebna podrška".

On je istakao da je stav prijateljskih zemalja značajno uticao na postojanost Sirije.

"Ovo je nešto što traje od početka, ali prijatelji nas ne mogu zameniti u ratu, u bici i u nepokolebljivosti. I to je nešto od početka, ali prava nepokolebljivost je nepokolebljivost naroda. Postoji vera u pravu stvar, postoji iskustvo, postoji znanje, postoji poštovanje prava, postoji svest i zrelost o načinu na koji je sve vođeno u pripremama za rat i na početku ovog rata. Te stvari i mnogi drugi faktori koji se sada ne mogu pominjati su ono što je činilo stanje nepokolebljivosti. Nije u pitanju ni predsednik, ni zvaničnik, ni država, ni samo vojska", istakao je Asad.

On je naglasio i da je svest o planu neprijatelja bila važna: "Nismo upali ni u jednu od zamki koje su nam postavljene u inostranstvu... Svest je osnova za uspeh i nepokolebljivost pre ili kasnije".

Asad je ukazao na cenu koje bi Sirija platila da se povinovala onome što se od nje tražilo na početku rata, rekavši: "Bilo je moguće da izbegnemo ovaj rat da smo se povinovali svim zahtevima koji su bili traženi ili nametnuta Siriji raznim pitanjima, od kojih je pre svega bilo napuštanje naših prava i odustajanje od sirijskih interesa i teritorija".

Podsećamo, u Siriji je 2011. godine otpočeo građanski rat.

Od 2014. godine Sjedinjene Američke Države i njihovi saveznici sprovode vojnu operaciju u Siriji i Iraku protiv terorističke grupe DAEŠ, s tim što u Siriji deluju bez dozvole vlasti te zemlje. Američke Oružane snage zajedno sa arapsko-kurdskim oružanim formacijama Sirijskih demokratskih snaga nezakonito kontrolišu teritorije na severu i severoistoku Sirije u provincijama Dejr el Zor, El Hasaka i Raka, gde se nalaze najveća nalazišta nafte i gasa u Siriji.

image