Svet

"Upomoć, on je lud!": Bivši urugvajski predsednik zabrinut zbog predstojećih izbora u Argentini

Nekada "najsiromašniji predsednik" na svetu ipak nije uveren u trijumf desničarskog kandidata
"Upomoć, on je lud!": Bivši urugvajski predsednik zabrinut zbog predstojećih izbora u Argentini© Roberto Serra/Iguana Press/Getty Images

Bivši urugvajski predsednik Hose Pepe Muhika zabrinut je zbog predstojećih izbora u susednoj Argentini, gde je na preliminarnom glasanju pobedio ekstremni desničar Havijer Milei.

Upitan šta misli da bi se desilo, ako bi Milei trijumfovao, Muhika je odgovorio: "Upomoć! Ne zato što je on desničar, nego zato što mi se čini da je lud".

Sa 96 odsto prebrojanih glasačkih listića, kongresmen Milei, koji se često poredi sa Donaldom Trampom, dobio je najviše glasova - 30,1 odsto. Problem je što bi njegova pobeda mogla da dovede do zemljotresa i u samoj Argentini, ali i do velikog zaokreta i u regionalnoj politici gde trenutno vlast pripada uglavnom levičarima.

Reč je o čoveku koji je predložio da se nacionalna valuta zameni dolarom, dodajući da će "spaliti" Centralnu banku zbog lošeg upravljanja ekonomijom.

Jedan od njegovih kontroverznijih stavova, jeste i najava da, ukoliko osvoji vlast, planira da zamrzne odnose s Kinom.

"Kome ćeš onda prodavati soju i sve ostalo", pita ga Muhika.

Ovo nije prvi put da Milei dobija kritike od nekada omiljenog urugvajskog političara, koji je, inače svojevremeno pobrao i simpatije celog sveta kada je, zbog skromnog načina života proglašen "najsiromašnijim predsednikom". 

"On priča previše, previše je visokozvučan. Ako će zaista da radi to što kaže, možda bi za početak mogao manje da govori", rekao je Muhika.

On je ipak skeptičan da bi Milei zaista mogao da na opštim argentinskim izborima u oktobru, preuzme uzde Argentine.

U to ga ubeđuju apstinencija i beli listići koji su registrovani na nedavnom glasanju. Veruje zato, da bi "masa neopredeljenih" lako mogla da "izvrne" trenutnu panoramu.

image