Svet

Soroš smanjuje rad širom sveta, ali ne odustaje od Ukrajine i Balkana

Osim podrške kijevskom režimu, aktivnosti Fondacije za otvoreno društvo nastaviće se u Moldaviji i na Balkanu
Soroš smanjuje rad širom sveta, ali ne odustaje od Ukrajine i BalkanaGetty © Photo by Dave Kotinsky/Getty Images for Ford Foundation

Predsedavajući Fondacije za otvoreno društvo američkog milijardera Džordža Soroša, Aleks Soroš rekao je da će ta organizacija odustati od niza aktivnosti, ali će se podrška fondacije Ukrajini nastaviti.

Naime, zemlje poput Rusije i Mađarske optužile su ranije Soroša da se meša u njihove unutrašnje poslove. Rusija je 2015. zabranila nekoliko nevladinih organizacija povezanih sa Sorošem označivši ih kao "nepoželjne" i da predstavljaju "pretnju temeljima ustavnog poretka Ruske Federacije i bezbednosti države".

"Otkazaćemo neke oblasti rada u Evropi. Takođe ćemo značajno smanjiti osoblje. Ali nema sumnje da ćemo nastaviti da podržavamo našu fondaciju u Ukrajini", napisao je Aleks Soroš u članku za "Politiko". 

On je takođe obećao da će nastaviti da podržava fondacije u Moldaviji i na Balkanu.

Soroš je dodao da će fond biti prilagođen tako da može da odgovori na "sva dešavanja sa obe strane Atlantskog okeana".

Ranije je Rojters preneo da Otvoreno društvo planira da zaustavi većinu svojih projekata u Evropskoj uniji i pređe na rad u druge zemlje.

Naime, prethodno je ova organizacija najavila da će otpustiti najmanje 40 odsto osoblja u narednim mesecima, a u okviru reorganizacije posla.

Saopšteno je da je Odbor odobrio značajne promene u operativnom radu, što uključuje "znatno smanjenje broja zaposlenih, za najmanje 40 odsto na globalnom nivou", preneo je "Blumberg".

Soroš (92) je nedavno predao kontrolu nad svojom imperijom, vrednom 25 milijardi dolara, svom 37-godišnjem sinu Aleksandru. Soroš Junior je prošlog meseca izjavio za "Volstrit džornal" da su njegovi stavovi slični stavovima njegovog oca.

Soroš je inače zagovarao različite liberalne i progresivne ciljeve u SAD i inostranstvu, što je često izazivalo kritike konzervativaca. 

image