Svet

Katastrofalne poplave u Libiji: Hiljade poginulih, više od 10.000 nestalo (VIDEO)

Poplave su posledice oluje Danijel, koja je dovela do pucanja dve brane na istoku zemlje, a najveća razaranja zabeležena su u gradu Derni

Najmanje 2.084 osobe su poginule u katastrofalnim poplavama u Libiji, dok se više od 10.000 ljudi vodi kao nestalo, izjavio je portparol libijskog crvenog krsta Tavfik al-Šukri.

Vlasti u istočnoj Libiji sa sedištem u Bengaziju procenjuju da je broj žrtava premašio 3.000, prenosi "Al Džazira". 

Međunarodne federacije društava Crvenog krsta i Crvenog polumeseca (IFRC) procenjuje da je broj broj nestalih najmanje 10.000.

"Iz naših nezavisnih izvora informacija možemo potvrditi da se broj nestalih do sada kreće oko 10.000", rekao je šef delegacije IFRC-a u Libiji, Tamer Ramadan, novinarima u Ženevi putem video-linka iz Tunisa.

Ramadan je kazao da je broj poginulih "ogroman" i upozorio da bi "mogao dostići hiljade".

Poplave su posledice oluje Danijel, koja je dovela do pucanja dve brane na istoku zemlje, a najveća razaranja zabeležena su u gradu Derni.

Taj grad su ranije držali islamski ekstremisti u haosu koji je zahvatio Libiju pre više od decenije i ostavio je u ruševinama i sa neadekvatnom infrastrukturom.

Libija je i dalje podeljena između dve suparničke administracije, jedne na istoku i jedne na zapadu, koje su u ratu već skoro deset godina. Libija je nakon svrgavanja njenog dugogodišnjeg lidera Muamera Gadafija 2011. zapala u duboku političku krizu i građanski rat, iz koje do danas nije uspela da izađe.

image