Svet

Pakistanska policija otpočela istragu zbog atentata na bivšeg premijera Kana

Kanove pristalice blokirale puteve u znak protesta
Pakistanska policija otpočela istragu zbog atentata na bivšeg premijera KanaNone © AP Photo/K.M. Chaudhry

Pakistanska policija otpočela je danas istragu zbog pokušaja ubistva bivšeg premijera Imrana Kana i otkrila da su napad izvele dve osobe.

U kopiji izveštaja policije grada Vazirabada, u koju je Rojters imao uvid, navodi se da je jedan čovek iz Kanovog okruženja izvadio pištolj i počeo da puca, ranivši pri tome bivšeg pakistanskog premijera i deset drugih ljudi, od kojih je jedan kasnije preminuo.

Britanska agencija javila je da su Kanove pristalice danas blokirale puteve u blizini prestonice Islamabada. Oni su ometali saobraćaj, primorali škole da obustave nastavu, a sve u znak protesta zbog pokušaja ubistva bivšeg premijera.

Imran Kan, kome je parlament u aprilu izglasao nepoverenje, upucan je dok je pozdravljao okupljenu masu sa vozila sa kojeg je predvodio antivladin marš. On se oporavlja od povrede noge u svom domu u Lahoreu nakon što je operisan u bolnici u tom gradu, a najavio je da će nastaviti protestni marš ka Islamabadu kada se oporavi.

On od premijera Šehbaza Šarifa, od kojeg je izgubio na izborima u aprilu, traži da podnese ostavku i raspiše prevremene izbore.

image