Svet

Zašto su poplave u libijskom gradu Derni bile toliko smrtonosne?

Poplave su najteže pogodile Dernu, grad od stotinak hiljada stanovnika na istoku Libije, u kom lokalne vlasti procenjuju da bi broj žrtava mogao da dostigne i 20.000
Zašto su poplave u libijskom gradu Derni bile toliko smrtonosne?© Tanjug/AP Photo/Jamal Alkomaty

Delovi istočne Libije pogođeni su katastrofalnim poplavama nakon što je mediteranska oluja Danijel došla do obala te zemlje.

Iako nije poznato koliko je tačno ljudi izgubilo život, procenjuje se da je reč o hiljadama, dok je još hiljade njih vode kao nestali, piše britanski "Gardijan".

Poplave su najteže pogodile Dernu, grad od stotinak hiljada stanovnika na istoku Libije, u kom lokalne vlasti procenjuju da bi broj žrtava mogao da dostigne i 20.000.

Zašto je Derna najteže pogođena?

Derna na se nalazi na ušću reke Vadi Derne, koja izvire u planinama južno od grada, u Sredozemno more. Reč je o sezonskoj reci, čestoj pojavi u tom delu sveta, koja teče samo u kišnim periodima.

Dernu su od potencijalnih poplava štitile dve brane, koje se nalaze desetak kilometara južno od Derne. Ipak, one su se urušile u nedelju uveče, što je oslobodilo ogromne količine nakupljene vode koje su ubrzo potopile čitav grad.

Kolaps brana u Libiji ukazao je na izuzetno loše stanje infrastrukture u Libiji, koja se nalazi u dubokoj političkoj krizi od rušenja njenog dugogodišnjeg lidera Muamera Gadafija 2011. godine.

Ta zemlja bogata naftom i dalje je podeljena između dve rivalske administracije: Jedne na istoku i jedne na zapadu, a svaku od njih podržavaju različite milicije i strane vlade.

Oluja Danijel protutnjala je delovima Grčke, Bugarske i Turske nedelju dana pre nego što je došla do Libije, a u tim zemljama je odnela 27 života.

image