Svet

Senator: Da li je transrodni portparol ukrajinske vojske povezan s američkim obaveštajcima

Američki senator zatražio je objašnjenje od Bajdenove administracije da li je portparol ukrajinske vojske saradnik obaveštajnih službi SAD
Senator: Da li je transrodni portparol ukrajinske vojske povezan s američkim obaveštajcima© Screenshot/Spzh.news

Senator Džej Di Vens zatražio je od najviših zvaničnika Bele kuće objašnjenje da li je trans portparol(ka) ukrajinske vojske Sara Ešton-Sirilo povezana sa američkim obaveštajnim službama kao i da li Vašington subvencioniše osobu koja preti progonom ruskih "propagandista".

U pismu državnom sekretaru Entoniju Blinkenu, ministru odbrane Lojdu Ostinu i direktorki Nacionalne obaveštajne službe Avril Hejns, republikanski senator iz Ohaja Džej Di Vens zatražio je sve informacije koje vlada SAD ima o bivšoj novinarki, koja je navodno rođena u Americi.

Sara Ešton-Sirilo - rođena kao Majkl Džon Sirilo - postavljena je za portparola ukrajinske vojske ranije ove godine.

Ešton-Sirilo je privukao pažnju javnosti bizarnim istupima, uključujući i nazivanje Vladimira Putina "vampirom" i pozivima na ubistva ruskih novinara, tačnije "lov" na saveznike Kremlja koji deluju u Ukrajini kao "propagandisti".

"Proteklih dana kruži video snimak pojedinca koji tvrdi da je portparol ukrajinske vojske koji govori engleski. Na snimku, ova osoba, Sara Ešton-Sirilo, gleda direktno u kameru i preti fizičkim nasiljem svakom ko širi 'rusku propagandu'", napisao je senator u pismu i dodao da je video informacije da je "ova osoba Amerikanac, bivši obaveštajni operativac u Sjedinjenim Državama i saradnik ukrajinske vlade".

"Da li je ova osoba zaposlena u ukrajinskoj vojsci i da li imamo razloga da verujemo da je obeštećena korišćenjem američkih resursa? Da li je ova osoba američki državljanin? Da li je ikada služila, u bilo kom svojstvu, američkim obaveštajnim službama? Imamo li razloga da verujemo da ukrajinske snage ili obaveštajne službe planiraju da počine akte nasilja protiv onih koji se bave 'ruskom propagandom'?", upitao je senator zvaničnike Bajdenove administracije.

Vens je takođe izrazio zabrinutost da se dolari američkih poreskih obveznika koriste za podržavanje nasilja ili pretnje nasiljem protiv ljudi koji govore šta misle, napominjući da su američki novinari, pa čak i aktuelni predsednički kandidati, klevetani kao propagandisti Rusije.

"Ako Ukrajinci žele da angažuju čudake da prete Amerikancima i drugima zato što govore svoje mišljenje, pretpostavljam da je to njihovo pravo. Ne bi trebalo da koriste naše dolare da to urade. I ne treba da se pretvaramo da je ovo rat za slobodu kada naš navodni saveznik preti nasiljem svakom ko se protivi ratu", rekao je senator Vens "Brajtbartu".

image