Svet

Erdogan: Zamolio sam Putina za veće količine žita za afričke zemlje

Naša je dužnost da afričkim zemljama pošaljemo ovo žito i pretvorimo ga u brašno, kaže turski lider
Erdogan: Zamolio sam Putina za veće količine žita za afričke zemljewww.globallookpress.com © Turkish Presidency/Keystone Press Agency

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio je da je zatražio od ruskog lidera Vladimira Putina da poveća obim žitarica namenjenih afričkim zemljama.

Prema njegovim rečima, kroz žitni koridor stiglo je 33 miliona tona žitarica, a Putina je zamolio za veće količine za Afriku.

"Četrdeset četiri odsto od toga ide u Evropu. Afričkim zemljama je potrebno mnogo više. Naša je dužnost da im pošaljemo ovo žito i pretvorimo ga u brašno", rekao je Erdogan.

Predsednici Rusije i Turske sastali su se početkom septembra u Sočiju, a to je bio njihov prvi lični susret nakon godinu dana. Oni su razgovarali o Sporazumu o žitu i drugim pitanjima. Putin je tom prilikom rekao da će Rusija za nekoliko nedelja početi da isporučuje besplatno žito u šest afričkih zemalja.

Erdogan je tada naglasio da je Turska spremna da pomogne Rusiji da izveze žito u zemlje kojima je ono potrebno i da se nada da će zajednički sprovesti korake za isporuku hrane afričkim državama.

image
VV inauguration
banner