Svet

Mađarska: Od kraja 2022. nismo izvezli ni jedno ukrajinsko zrno u Sudan, jer to nije dao Kijev

Mađarska je donirala 3,5 miliona evra za slanje 10.000 tona žitarica iz Ukrajine u Sudan, ali to se nije desilo, zbog toga što to nije dozvolio režim u Kijevu, kaže šef mađarske diplomatije
Mađarska: Od kraja 2022. nismo izvezli ni jedno ukrajinsko zrno u Sudan, jer to nije dao Kijevwww.globallookpress.com © Maksim Konstantinov

Peter Sijarto, ministar spoljnih poslova Mađarske, poručio je danas da ne samo ni jedna tona, već bukvalno ni jedno jedino ukrajinsko zrno, nije bilo isporučeno Sudanu, kao što je to inicijalno bilo planirano, jer se tome protivio Kijev.

Prema rečima Sijarta, krajem prošle godine Mađarska je donirala 3,5 miliona evra za slanje 10.000 tona žitarica iz Ukrajine u Sudan. Ipak, "bez obzira na to što mađarski poreski obveznici obezbedili sredstva" to se nije desilo - Budimpešta od kraja prošle godine nije uspela da izveze ni jedno ukrajinsko zrno.

O kvalitetu ukrajinskih žitarica danas je, takođe, govorio i predsednik mađarske poljoprivredne komore. On je istakao da se u Ukrajini ne pridržavaju niza pravila i ograničenja, kao što je to slučaj u EU, te da stoga kvalitet ukrajinskih žitarica, zbog upotrebe pesticida koji su zabranjeni u EU, nije za poređenje sa žitaricama proizvedenim u Uniji.

On je dodao i da ne treba zaboraviti da, kada je reč o takozvanim ukrajinskim žitaricama, da je devet od deset najkrupnijih kompanija koje se bave proizvodnjom žitarica u Ukrajini, zapravo, registrovano u inostranstvu. Drugim rečima, te firme ne pripadaju Kijevu, već SAD, Zapadnoj Evropi i Bliskom istoku. 

Mađarska je, podsetimo, jedna od nekoliko evropskih država, koje su nedavno odlučile da produže zabranu uvoza ukrajinskih žitarica, zbog čega je i protiv nje Kijev podneo tužbu u Svetsku trgovinsku organizaciju. 

Prethodno, Budimpešta je zabranila uvoz čak 24 vrste poljoprivrednih proizvoda iz Ukrajine, među kojima su ne samo žitarice, već i meso, vino, med, povrće...

image