Svet

Otopljavanje odnosa: Micotakis i Erdogan potvrdili pozitivnu atmosferu između dveju zemalja

Dvojica lidera su razmenili mišljenje o regionalnim i međunarodnim pitanjima i razgovarali o posledicama klimatske krize u regionu Mediterana, pošto su se obe zemlje nedavno suočile sa ozbiljnim prirodnim katastrofama
Otopljavanje odnosa: Micotakis i Erdogan potvrdili pozitivnu atmosferu između dveju zemalja© TANJUG/Dimitris Papamitsos/Greek Prime Minister's Office via AP

Grčki premijer Kirijakos Micotakis i predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan su, na sastanku u Njujorku, na marginama 78. zasedanja Generalne skupštine UN, potvrdili pozitivnu atmosferu u grčko-turskim odnosima i snažnu posvećenost njenom održavanju, saopštio je kabinet grčkog premijera.

Kako se navodi, Micotakis i Erdogan dogovorili su mapu puta za kontakte između dveju zemalja, koja je postavljena na sastanku ministara spoljnih poslova 5. septembra.

"Dogovorili smo se da nastavimo da radimo na unapređenju pozitivne klime u grčko-turskim odnosima koja je uspostavljena poslednjih meseci, i jasno smo precizirali nivo kontakata i sastanaka u bliskoj budućnosti u smislu političkog dijaloga, mera za izgradnju poverenja, i promovisanje pozitivne agende", saopštio je Micotakis nakon sastanka s Erdoganom.

Naime, mapa puta uključuje sastanke zvaničnika dve države sredinom oktobra i u novembru, kao i održavanje Vrhovnog saveta grčko-turske saradnje u Solunu 7. decembra.

Dvojica lidera su takođe razmenili mišljenja o regionalnim i međunarodnim pitanjima i razgovarali o posledicama klimatske krize u regionu Mediterana, pošto su se obe zemlje nedavno suočile sa ozbiljnim prirodnim katastrofama, i složili se da je jačanje saradnje u civilnoj zaštiti prioritet.

Takođe su se složili da sarađuju na rešavanju pitanja migracija, prepoznajući da je to zajednički izazov.

Sastanku su prisustvovali i ministri inostranih poslova Grčke i Turske Jorgos Gerapetritis i Hakan Fidan, koji će nastaviti saradnju i koordinaciju na promovisanju dogovorene mape puta, zaključili su u kabinetu grčkog premijera.

image