Svet

Sijarto: Mađarska je spremna da se sudi sa Kijevom oko situacije sa žitom

Kako navodi šef mađarske diplomatije, Mađarska je po dogovoru ponudila tranzit, ali Ukrajinci žele da izvoze na centralnoevropska tržišta i na taj način ih unište
Sijarto: Mađarska je spremna da se sudi sa Kijevom oko situacije sa žitomwww.globallookpress.com © Tomas Tkacik/Keystone Press Agency

Mađarska je spremna da brani svoje interese u slučaju tužbe Kijeva zbog zabrane uvoza ukrajinskog žita koju je uvela Budimpešta, izjavio je za RIA Novosti šef mađarske diplomatije Peter Sijarto.

"Činjenice su na našoj strani. Zato što se Ukrajinci žale jer sporazum o žitu više ne važi i zbog toga ne mogu da isporuče svoje žito u Afriku", rekao je Sijarto.

Prema njegovim rečima, Budimpešta nudi Ukrajini šansu da isporuči poljoprivredne proizvode u Afriku tako što joj nudi tranzitne mogućnosti.

"Ukrajinci bi, međutim, hteli da svoje žito distribuiraju na tržištu centralnoevropskih zemalja, a mi moramo da zaštitimo svoje nacionalne interese. U prvobitnom sporazumu nije bilo reči o isporuci ukrajinskog žita na tržišta centralne Evrope, isporuci koja ima za cilj da ih uništi", rekao je on.

Kako je napomenuo ministar, dogovor je bio da se obezbedi tranzit, koji su oni obezbedili.

"Ako Ukrajina odluči da nas tuži, onda ćemo biti spremni da branimo svoje interese i ući ćemo u taj pravni spor", naglasio je Sijarto.

image
VV inauguration
banner